2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Simor: 2010 nehéz év lesz Magyarország számára

Simor: 2010 nehéz év lesz Magyarország számára

Simor: 2010 nehéz év lesz Magyarország számáraNehéz év lesz 2010 Magyarország számára, 2011-ben viszont előnyt jelenthetnek a közelmúltbeli megszorítások – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy bécsi konferencián. A magyar gazdaság a szomszédjaihoz képest lassabban fog fejlődni, ha véget ért a gazdasági válság, de előnyt jelent számára, hogy a kormány meghozott egy sor jelentős lépést, amelyek csökkentik az államháztartási hiányt és a növekedési potenciált is javítják – vélekedett Simor András. Az MNB elnöke hat közép- és kelet-európai kollégájával közösen vett részt egy pódiumbeszélgetésen a Euromoney brit gazdasági lapnak a térséggel foglalkozó éves rendezvényén.

A meghozott intézkedéseknek köszönhetően amikor a válság után, 2011-ben más országoknak költségvetési megszorításra lesz szükségük, a magyar költségvetés valószínűleg „jó formában lesz”, ami lehetővé teszi, hogy növekedjen a gazdaság. Mint mondta: a távolabbi kilátásokat illetően derűlátó, de 2010 még nehéz év lesz.

Magyarországnak nem csak a válságot, de egyidejűleg a korábbi években folytatott politikák következményeit is kezelnie kellett. Ezért a belföldi kereslet rendkívül korlátozott, így a válság után lassabban fog fejlődni a gazdaság a környező országokénál – vélekedett.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: egy gazdasági válság alatt a központi bankoknak más magatartást kell folytatniuk, mint máskor, szorosabban együtt kell működniük a kormánnyal. Amint azonban a „normális helyzet” visszaáll, ismét önállóbban kell cselekedniük.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…