2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sikeresen befejeződött a Földet a Gazdáknak Program

Egyedülállónak nevezte a Földet a Gazdáknak Programot a vidékfejlesztési miniszter, majd emlékeztetett: a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Fazekas Sándor a program záró rendezvényén úgy fogalmazott: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám e téren minden kérdésre választ adtunk. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár összegzésül közölte: a második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát.

Az ünnepségen az állami haszonbérleti pályázatokon újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket. Átnyújtották az okiratot Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek is, a 6000-ik pályázati nyertes földművesnek.

Mindent meg tettünk azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon – szögezte le a rendezvényen Fazekas Sándor. A tárcavezető eredményként könyvelte el, hogy e gondolat jegyében megszületett Európa egyik legszigorúbb szabályozása, az új magyar földtörvény. A vidékfejlesztési miniszter szerint mindent meg tenni, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon.

Bitay Márton hangsúlyozta: Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program. Soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket. Valójában most fog kiderülni, hogy mekkora lehetőséget teremtett a Kormány a gazdák számára, mekkora agrárgazdasági szerkezetátalakítást jelent a Földet a Gazdáknak Program. Egy tudatos nemzetpolitika társult egy tudatos agrárpolitikával, melynek célkeresztjében az agrárközéposztály megerősítése áll.

Arra törekedtünk az első pillanattól kezdve, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsuk, a nagyüzemek által használt állami földek méretét lecsökkentsük – fogalmazott az állami földprogramért felelős államtitkár. Bitay Márton tájékoztatott a program főbb eredményeiről is. Beszámolt arról, hogy 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány azonban 6000-re növelte ezt a számot. Így egyre több vidéki családnak adott lehetőséget a biztos megélhetésre.

Összehasonlításképpen megjegyezte: A Gyurcsány-kormányok alatt ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg. Meggyőződésem, hogy a gazdák is hisznek ebben a programban és elégedettek ennek a ciklusnak az agrárkormányzásával. Zárásképpen kijelentette: A gazdák tudják, hogy ez a kormány az ő pártjukon áll!

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek