2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Sikeres fejlesztés 13 település vízhálózatán

A Borsodvíz Zrt. 2010-ben sikerrel pályázott „Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című kiíráson. A 2010-2017. között a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló beruházás eredményeként 4.702 m új vízvezeték épült meg, valamint 70.528 m azbesztcement ivóvízvezetéket cseréltek ki, amelyeken évtizedekig megfelelő minőségű ivóvízzel lehet kiszolgálni az érintett 13, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen élő lakosságot. A mintegy 50 ezer ember életminőségét javító teljes projekt költsége 2.539.554.572 Ft volt, amelyből a svájci támogatás 2.158.621.386 Ft (85%), az önerő pedig 380.933.186 Ft volt.

A Borsodvíz Zrt. szolgáltatási területén 32 településen, összesen 370 kilométer azbesztcement vízvezeték található a föld alatt. A 40-50 éves csövek esetében a vízveszteség értéke magas, az elöregedés miatt a meghibásodások gyakoriak és súlyosak. A kötőidomok fém anyagának korróziója, a hosszirányú repedések, törések, és a kagylós törések napi hibaelhárítást igényelnek a Borsodvíz Zrt. munkatársaitól.
A Svájci-Magyar Együttműködési Program, mintegy 130 millió svájci frank támogatási összeggel 2007 óta segíti Magyarország fejlődését, a hazai igényekre szabott projektek finanszírozásával, ezzel is támogatva Magyarországot, az országon belüli, valamint az EU tagországokhoz viszonyított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében.
A Borsodvíz Zrt. 7.803.000 CHF svájci támogatást nyert „Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című pályázati kiíráson, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. Az „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő fejlesztés keretében a megye 13 településén fejlesztették és korszerűsítették az ivóvízhálózatot.
A hosszas tervezési, előkészítési, engedélyeztetési időszakot követően a kivitelezés 2013-ban kezdődhetett meg és 2016. novemberben fejeződött be.

A kivitelező „A-G Konzorcium” először a hálózatbővítésre kijelölt két helyszínen, Simán és Emőd-Adorjántanyán végezte el a munkálatokat, ezután pedig a további településekre, az azbesztcement vízvezetékek cseréjére koncentrált. A projekt keretében Nyékládháza, Tiszatarján, Alsózsolca, Ároktő, Bükkszentkereszt, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Tarcal, Tokaj, Mezőcsát, Tiszakeszi ivóvízhálózatát korszerűsítették, kicserélve az elavult azbesztcement anyagú vízvezetékeket a kor követelményeinek megfelelő és egészségügyi szempontból is előnyösebb polietilén anyagú vezetékekre.
A beruházás eredményeként megépült 4.702 m új vízvezeték, valamint kicseréltek 70.528 m azbesztcement vízvezetéket, amelyeken évtizedekig megfelelő minőségű ivóvízzel lehet kiszolgálni az itt élő lakosságot.

A svájci donor fél képviselői látogatást tettek több helyszínen, ahol személyesen is meggyőződtek a műszaki tartalom megvalósításáról. A Svájci Államszövetség képviselői jó színvonalúnak ítélték meg a kivitelezést.
Ezzel a fejlesztéssel mintegy 50 ezer ember életminőségét sikerült javítani, ezáltal pedig csökkenteni az Észak-magyarországi régió társadalmi – és gazdasági lemaradását.

A Borsodvíz számára a projekt megvalósításának eredménye, hogy jelentősen csökkent a hálózati vízveszteség mértéke, amit az elöregedett vízhálózat okozott. Továbbá a beruházásnak köszönhetően nagyságrendekkel alacsonyabb lett a meghibásodások száma a társaság által ellátott településeken, ezáltal nőtt az üzembiztonság.

A teljes projekt költsége 2.539.554.572 Ft volt, amelyből a svájci támogatás 2.158.621.386 Ft (85%), az önerő pedig 380.933.186 Ft. Ez utóbbit a Belügyminisztérium biztosította a partner Önkormányzatokon keresztül. A teljes projekt 2017. április végén zárult a kitűzött célok és eredmények teljesítése és a megítélt támogatás maximális lehívása mellett.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…