2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Sajtóközlemény

Mikrohullámú sütőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium szakemberei azt ellenőrizték, hogy a mikrohullámú sütők teljesítményfelvétele,készenléti állapotban megfelel-e az előírásoknak. Hét vizsgált termék közül egyről derült ki, hogy nem az előírásoknak megfelelően készült.

Készenléti üzemmódban van egy készülék, amikor nem használjuk, de az továbbra is áram alatt van, (tehát ha nem húzzuk ki a konnektorból). Ilyenkor kizárólag bizonyos funkciókat látnak el a készülékek (például mutatják az időt), de mivel áram alatt vannak, fogyasztják az energiát.

A környezet védelme érdekében az Európai Bizottság – a táblázatban megadott időpontoktól forgalomba hozott készülékeknél – funkciótól függően 1.00 illetve 0,50 W-ban maximalizálta a készenléti teljesítményfelvételt. A táblázatban is látszik, hogy más szabályok vonatkoznak a 2010 és 2013 között, illetve a 2013 után forgalomba hozott mikrohullámú sütőkre.

A követelmények röviden összefoglalva a következő táblázatban láthatók:

Határértékek a háztartási mikrohullámú sütők teljesítményfelvételére vonatkozóan készenléti állapotban

Forgalomba hozatal időpontja

csak reaktiválási funkciót biztosító állapotban

reaktiválási funkciót biztosító állapotban a lehetővé tett reaktiválási funkció jelzésével együtt

csak információ- vagy állapotkijelzést biztosító állapotban

reaktiválási funkció és információ- vagy állapotkijelzés kombinációját biztosító állapotban

nincs határérték

1,00 W

1,00 W

2,00 W

2,00 W

0,50 W

0,50 W

1,00 W

1,00 W

Az ellenőrzésben részt vevő kormányhivatalok 7 db olyan mikrohullámú sütőből vettek mintát, amelyek készenléti üzemmóddal is rendelkeznek, illetve a magyarországi áruházláncokban kaphatóak. A vizsgált termékek közül az Orion, OM-5121D modellszámú kombinált mikrohullámú sütő nem felelt meg az előírásoknak, mert a teljesítményfelvétele készenléti üzemmódban meghaladja a megengedett értéket, illetve az előírás ellenére a mikrohullámú sütő nem rendelkezik energiagazdálkodási funkcióval. A termék forgalmazása így nem jogszerű, az eljárás folyamatban van.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/mikrosutok_teljesitmeny_tablazat.pdf

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

További információ:

Telefonon: Kiss Anita – 06 30 3154040

E-mail-en: kapcsolat@nfh.huó


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…