2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

DK: A fideszes oligarchák ellen kell alkalmazni az uniós alapszerződés 7. cikkelyét

Fenntarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós adófizetők pénzéből áll saját lábra a miniszterelnök családja, illetve gazdagodnak tovább a Fidesz oligarchái. Emlékezetünk arra, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke már tavaly októberben is arra kérte az Európai Bizottságot, hogy alkalmazzon szankciókat a kormányzati korrupció legfőbb haszonélvezői, a fideszes oligarchák ellen.

Ezt a követelésünket most is fenntartjuk, amikor újra felmerült a magyar kormány uniós szankcionálása Brüsszelben. Az uniós alapszerződés 7. cikke szerint egy tagállami kormány egyes jogai felfüggeszthetőek, ha az súlyosan és folyamatosan megsérti az Unió alapértékeit. A DK továbbra is azt javasolja, hogy a 7. cikkely szerinti eljárásban korlátozzák a magyar kormány azon jogát, hogy szabadon dönthessen az uniós forrásokról és így korlátozás nélkül költhesse az uniós adófizetők pénzét saját korrupt holdudvarának finanszírozására. A DK tehát célzottan csak az oligarchák kormányzati támogatása ellen alkalmazná a 7. cikkely szerinti eljárást. Csak így szabhatunk gátat a Tiborcz István, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, Garancsi István-félék féktelen gazdagodásának.

A DK Brüsszelben és Budapesten is határozott nemet mond a fideszes korrupcióra és az uniós értékek és szabályok folyamatos és súlyos megszegésére.

Dr. Molnár Csaba
Niedermüller Péter
EP képviselők, alelnökök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek