2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a Nabucco-megállapodást
Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a Nabucco-megállapodást

Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a Nabucco-megállapodást

Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a Nabucco-megállapodástŐsszel ratifikálhatja az Országgyűlés a jövő héten aláírandó kormányközi megállapodást a Nabucco-gázvezetékről – mondta a magyar Nabucco-nagykövet az MTI-nek. Bayer Mihály arról is beszélt, hogy Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli majd a jövő heti ankarai találkozón. A kormányközi megállapodás meghatározza azokat a jogi kereteket, amelyek alapján a Nabucco-vezeték felépülhet és működhet az Európai Unió tagállamai és Törökország területén. A mintegy húszoldalas szerződés minden fontos kérdést kezel, minden félnek megfelel és az uniós szabályokkal is összhangban van – mondta Bayer az MTI-nek nyilatkozva.

 
A kormányközi szerződés aláírása után a megállapodást minden országban ratifikálni kell. Magyarországon ősszel kerülhet a parlament elé a dokumentum – tette hozzá. Emellett szükség van kétoldalú támogatási megállapodásokra is a részt vevő országok és a Nabucco-konzorcium között. Ezek a kétoldalú magánjogi szerződések például adózási és engedélyezési ügyeket rendeznek. A kétoldalú megállapodásokat még az idén aláírhatják – mondta a nagykövet.

A kormányközi megállapodást július 13-án írják majd alá Ankarában. A találkozóra azon országokat hívták meg, amelyek a januári budapesti Nabucco-csúcson is képviseltették magukat, így a projektben részt vevő államok mellett a forrásországokat – Azerbajdzsánt, Grúziát, Türkmenisztánt, Egyiptomot és Irakot is. Meghívást kapott az Európai Bizottság és az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország is képviselteti magát – fűzte hozzá.

Az esemény házigazdája a török miniszterelnök lesz, így alapvetően a kormányfőket hívták meg, de a román delegációt például az államfő vezeti majd. Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli – mondta a nagykövet. Bayer Mihály arról is beszélt: egyre jobban látszik, hogy honnan érkezhet majd gáz a vezetékbe. „Látjuk, hogy honnan, mikor és körülbelül mennyi gázt lehet kapni. Reálisan lehet arra számítani, hogy bőven lesz annyi gáz, amennyivel a Nabucco el tud indulni, de még több is lehet” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy a céldátum továbbra is 2014.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …