2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Jóváhagyták az EU-miniszterek az új deficitrendezési határidőket
Jóváhagyták az EU-miniszterek az új deficitrendezési határidőket

Jóváhagyták az EU-miniszterek az új deficitrendezési határidőket

Jóváhagyták az EU-miniszterek az új deficitrendezési határidőketAz Európai Unió pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben jóváhagyták, hogy Magyarországnak az eddigi határidő, 2009 helyett csak 2011-re kell az előírt 3 százalékos szintre leszorítania államháztartási hiányát a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva. Ezt az Európai Bizottság javasolta a miniszteri tanácsnak. Mint várható volt, lényegében vita nélkül döntöttek arról is, hogy Lengyelország és Lettország 2012-ig,

Románia és Litvánia 2011-ig kapjon haladékot a hiány rendezésére, míg az euróövezeti tag Máltának már jövőre rendeznie kell deficitjét.
 
A bizottsági javaslat szerint az új határidők figyelembe veszik a költségvetés kiinduló helyzetét és az európai gazdaságélénkítési tervvel összhangban álló mozgásteret, a gazdasági kilátásokat, a makrogazdasági egyensúlyhiányt és a finanszírozási feltételeket,

Joaquín Almunia pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy az EU minden bizonnyal még idén újabb deficittúllépési eljárásokat kezd, mások mellett a legfrissebb euróövezeti tag, Szlovákia ellen.

Magyarország esetében az öt éve indított deficittúllépési eljárás módosításáról van szó. A módosítást az Európai Bizottság elsősorban a nemzetközi gazdasági válság okozta rendkívüli körülményekkel indokolta. A bizottság azt is leszögezte, hogy 2006 közepe óta Magyarország jelentősen előrehaladt az államháztartás kiegyensúlyozásában. Tavaly a GDP-arányos deficit 3,4 százalékra csökkent a két évvel korábbi, több mint 9 százalékról. Idén Magyarországon 3,9 százalékos deficitre számítanak, jövőre pedig a kormány 3,8 százalékos célt tűzött ki a bizottsági dokumentum szerint.

Az EU-ban összesen tizenegy ország ellen folyik már eljárás a túlzott hiány miatt: az említettek mellett Írország, Görögország, Franciaország, Spanyolország, Málta és Nagy-Britannia is túl nagy deficittel küzd Brüsszel megítélése szerint.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek