2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF

Onga város ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék befejezte Onga Város Önkormányzata integritás- és belső kontrollrendszerének 2017. évre kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Onga Város Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. Nem volt biztosított a közpénzek szabályszerű felhasználása, valamint az átlátható működés. Az integritási kontrollokat nem építették ki, ezáltal a korrupció veszélye fennállt.

Az ÁSZ a stratégiai céljával összhangban – az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény felhatalmazása alapján − végzi a közpénzekkel, az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás, valamint a helyi önkormányzatok számviteli rendje betartásának és belső kontrollrendszere működésének ellenőrzését, továbbá támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénz felhasználás megteremtését. A közpénzzel gazdálkodó szervezetek esetében prioritásként kezeli az ÁSZ a belső kontrollrendszer megfelelő működése ellenőrzését.

Onga Város az Észak-Magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Lakónépessége 2016. január 1-jén 4 724 fő volt. Az önkormányzat képviselő-testülete – a polgármesterrel együtt – hét tagból állt, munkáját kettő állandó bizottság segítette. Az önkormányzat működével kapcsolatos feladatok ellátásáról az Ongai Polgármesteri Hivatal gondoskodott.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy Onga Város Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, így nem teremtette meg a szabályszerű közpénzfelhasználás feltételeit.

A kontrollkörnyezet kialakítása szabályszerű volt, mivel az önkormányzat kialakította a jogszabályi előírások szerint a szervezeti és működési szabályzatát, rendelkezett számviteli politikával, valamint az annak keretében elkészítendő szabályzatokkal, továbbá a vagyonnal történő gazdálkodás szabályait vagyonrendeletben szabályozta.

Az önkormányzat nem működtette az integrált kockázatkezelési rendszert, az integritás elvű működést támogató kontrollok nem kerültek kiépítésre, ezáltal nem volt biztosított az önkormányzat tevékenységeiben rejlő kockázatok azonosítása, értékelése, kezelése, és annak nyomon követése.

A kontrolltevékenységek gyakorlása – a kötelezettségvállalás hiánya miatt – nem volt szabályszerű.

Az önkormányzatnál nem alakították ki az információs és kommunikációs rendszert, továbbá nem tettek eleget a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, így az átlátható, szabályszerű működést nem biztosították.

Az önkormányzat kialakította és működtette a monitoring rendszert, viszont nem alakította ki a teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket.

Az Állami Számvevőszék a jelentésben foglalt megállapítások alapján az Ongai Polgármesteri Hivatal jegyzőjének kilenc, Onga Város Önkormányzata polgármesterének kettő javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…
Két nap van hátra
Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-áig! Az utolsó napokban a budapesti és a megyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgá…

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum