2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Nincs versenyképesség szuperszámítástechnika nélkül

Ma már sem az új, tudásalapú társadalom, sem a gazdaság nem tud továbblépni vagy fejlődni a szuperszámítógépek adta lehetőségek alkalmazása és kihasználása nélkül. Erről Máray Tamás, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet műszaki igazgató-helyettese beszélt Pécsett. A Baranya megyei település adott otthont az idei Networkshop konferenciának. A 3 napos rendezvényen 110 előadás közül válogathatott a közönség. A résztvevők betekintést nyertek a hazai kutatási, felsőoktatási, köznevelési, közgyűjteményi intézményeket érintő elektronikus infrastruktúrák, számítógépes hálózatok fejlesztéseibe, valamint a szuperszámítástechnikai beruházásokról is ismertetőt hallhattak.

 
Idén már huszonharmadik alkalommal rendezték meg a hazai informatikai, információ-technológiai élet egyik legrangosabb eseményét, a Networkshopot. Az április 23 és 25 között zajló eseménynek a Pécsi Tudományegyetem adott otthont. A NIIF Program keretében megtartott rendezvényen az ágazat kutatói, fejlesztői, gyártói, szolgáltatói és természetesen az informatikai világ felhasználói oszthatták meg eredményeiket, gondolataikat és lehetőséget kaptak szakmai programjaik bemutatására is.

A pécsi rendezvényen a legújabb kutatások és informatikai trendek bemutatása mellett helyet kaptak a magyar fejlesztések és azok kiemelkedő eredményei. Mindezek mellett külön foglalkoztak a szuperszámítástechnikai beruházásokkal is. Máray Tamás, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet műszaki igazgatóhelyettese előadásában hangsúlyozta, ma már sem az új, tudásalapú társadalom, sem a gazdaság nem tud továbblépni vagy fejlődni a szuperszámítógépek adta lehetőségek alkalmazása és kihasználása nélkül. A tudományos tevékenység számára nélkülözhetetlen ezen technika igénybevétele. A részecske-kutatástól kezdve a globális felmelegedés vizsgálatán át az emberi agy modellezéséig minden területen hasznos segítség és az előrelépés záloga ennek a lehetőségnek a kiaknázása.

Ám nem csak a tudományos kutatások esetében megkerülhetetlen tényező a szuperszámítástechnika. Ahhoz, hogy az ipar ágazati szereplői versenyképességüket és gazdaságosságukat fenn tudják tartani, hatékony és gyors eszközökre van szükségük. Ezért a régi, hosszadalmas és költséges mérések, tesztek helyét egyre inkább átveszi a szuperszámítógépek igénybevétele. Magyarországon 2001-ben szerezték be az első ilyen informatikai eszközt. Az ágazat és a technológia dinamikus fejlődése miatt azonban ez a technika újabb és újabb beruházásokat igényel ahhoz, hogy Magyarország őrizni tudja versenyképességét. Hazánkban jelenleg is zajlik egy ilyen projekt. A „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” elnevezésű beruházás révén 2014 végéig megnégyszereződik e téren a magyarországi összkapacitás. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen. A beruházáshoz a Magyar Állam és az Európai Unió közel kétmilliárd forintos támogatást biztosít.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek