2021. 09. 24. péntek

Gellért, Mercédesz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF

„Menni vagy maradni?

Izgalmas kérdést feszegetett a XIV. Közgazdász Nap: „Menni vagy maradni? – Fiatal pályakezdők dilemmája és a megye meghatározó problémája a szakképzett munkaerő hiánya”

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály osztályvezetője a Munkaerőpiaci tendenciák megyénkben; – rendelkezésre álló eszközök a foglalkoztatás növelésére címmel tartott előadást. Érdekes volt az az adat, mely szerint ha az első 25 szakmát vizsgáljuk, amelyből hiány van, akkor ebből 16-ot ugyanúgy megtalálunk az álláskeresők ajánlataiban is. Ez is azt bizonyítja, hogy egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőfelesleg az országban, noha a 2011-ben nyilvántartott 80 ezer álláskeresőből mára csak 40 ezer maradt.
 Veresné Dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja és Dr. G. Fekete Éva, tudományos dékán-helyettes “A szociális gazdaság megoldási lehetőségei a kis települések foglalkoztatási problémáira– egy nemzetközi kutatás eredményeiről tartottak előadást.
 Bihall Tamás, a BOKIK elnöke  vitaindítójában a szakképzés átalakításáról és kihívásairól beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy ameddig 87000 diákból 42 % megy gimnáziumba, és mindössze 18000 tanul szakmát, addig a szakképzésben nagyon nehezen várható előremozdulás, főként a minőséget tekintve.
Dr. Dabasi-Halász Zsuzsa egyetemi docens, A fiatalok mobilitása az EU területén, a MOVE projekt bemutatása és első eredményei címmel tartott előadást, s azt  állapította meg, hogy az egyetemi hallgatók mobilitása nagyban függ a szülői háttértől, és a szülők iskolai végzettségétől.
A kerekasztal beszélgetést dr. Szitárcsik Anna vezette.

Kiss László ügyvezető, a „Kis” Szerelő és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a fiatal munkaerőt megtartásának nehézségeiről beszélt. Nagy a csábítás, az elszívóerő s ma már nem elegendő a jó fizetés, az autó, a lakástámogatás, hanem az is kell hogy a család jó környezetben éljen, s a szolgáltatások is megfelelőek legyenek.
 Dr.Tomori Zoltán, Nordker-M Kft. ügyvezetője a Duális felsőoktatási látogató bizottságok tapasztalatairól szólva az mondta, hogy azt látják a legmegfelelőbbnek, ha a korszerű technológiával és megfelelő humánerőforrással rendelkező  nagy cégeknél szereznek szakmai gyakorlatot a diákok.
Tajthy Krisztina,az Észak-magyarországi informatikai Klaszter ügyvezetője a  munkaerő elvándorlásról beszélt az informatikus szakmában, ahol az átlagnál is súlyosabb a helyzet.
Szabó Gergely, Harsány polgármestere, a BOKIK Önkormányzati szekciójának elnöke arra adott ötleteket,
mit tehet egy kistelepülés, annak érdekében, hogy ne öregedjen el végzetesen. Azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy az önkormányzat gondoskodó legyen, mert azt a versenyt, amely kialakult a fiatalokért csak így lehet megnyerni. Ma már nem elég telkeket adni, és letelepedési támogatást, hanem arról is gondoskodni kell, hogy olyanok legyenek a szolgáltatások, amelyért érdemes egy településen maradni. Példaként hozta saját településüket, ahol az ovisok ma már térítésmentesen lovagolhatnak, néptáncolhatnak, balettozhatnak. A legnagyobb kihívás ma, hogy hogyan tudják a közösséget építeni és megtartani.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum