2021. 09. 27. hétfő

Adalbert
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF

Megvizsgálták a Mikulásokat is

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések az ünnepek előtt

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdte az ünnepek előtti ellenőrzéseket. A korábbi évekhez hasonlóan a középpontban a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. A hatóság célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.
A hatóság laboratóriumban ellenőrzi többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát illetve az üzletekben és a piacokon a veszélyes termékek kiszűrésére is fókuszálnak.
A szakemberek elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők „próbavásárolnak” a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon, a különböző élelmiszerüzletekben, drogériákban, vagy például játéküzletekben is.
Ellenőrzésre kerül például, hogy:
•    az árfeltüntetés megfelelő-e (a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról)
•    történik-e vásárlói megkárosítás (fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek)
•    az akciós ajánlatoknak megfelelően történik az értékesítés (vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha az árkedvezmény nem valósul meg vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak).
•    kapnak-e számlát, nyugtát a vásárlók és annak tartalma megfelelő-e
•    a mérőeszközök (pl. mérlegek) hitelesítettek-e
•    van-e vásárlók könyve és az azzal kapcsolatos kötelezettségek betartásra kerülnek-e

Hamarosan megérkezik a Mikulás. Ilyenkor az átlagosnál is
több édesség kerül az üzletekbe. A hatóság megvizsgálta a csokoládékat, hogy
azok megfelelnek-e az előírásoknak.

A hatóság ellenőrzés alá vont 20-féle csokoládé terméket. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek megfelelnek-e a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. A vizsgálat során minden termék megfelelt.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet.
Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – ott, ahol az összetevők listája is van.
A hatóság 10-féle mikulás csokoládé figura, valamint 10-féle táblás csokoládé esetében vizsgálta, hogy a vonatkozó előírásoknak megfelelnek-e.

Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A vizsgált termékek listája itt található:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_karacsonyiell_csokimikulas.pdf
A vizsgálatról készült videó itt található:
https://youtu.be/8ZxDh13qo2M

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hajas Laci újra tanulónak állt Látványos bemutatók, fergeteges show-k, hazai és külföldi sztárfodrászok... A magyar fodrászszakma színe-java gyűlt …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum