2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújuló energián alapuló térségfejlesztés

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER pályázatainak aktuális eredményeiről, valamint a BÜKK-MAK LEADER „Egy falu -egy MegaWatt” programjáról tartottak ma sajtótájékoztatót, helyi vidékfejlesztési szakemberek és érintett polgármesterek. Dr. Ignácz Dávid a miskolci Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője tájékoztatójában a LEADER történetét ismertette. Mint mondta, az EU által 1991-ben elindított közösségi kezdeményezés a vidék fejlesztését szolgálja – gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásával szeretné elősegíteni a fenntartható fejlődést, Európa vidéki területein. A tagállamok célja az elszegényedő és elöregedő vidéki térségek további leszakadásának megállítása volt, és a lassan két évtizedes gyakorlat – az azóta csatlakozott országokban is – igazolni látszik a program létjogosultságát.

A 44 települést, 94.500 fő lakosságot tömörítő Bükk-Miskolc Térségi LEADER Akciócsoport  vezetője, dr. Nagy József arról beszélt, hogy  tevékenységükkel egy zöld Bükk-Miskolc térségi, gazdasági és jóléti övezet létrejöttét kívánják megalapozni. Az EU által kiemelten támogatott RES (megújuló energiaforrás) és EE (energia hatékonyság) komplex programokon keresztül, a tiszta technikák, technológiák megtelepítésének támogatásával segítik a helyi közösségek fenntartható fejlődését – hogy tiszta és vonzó falvak, éledő közösségek alakuljanak ki, a vendégek számára is látványos, eladható módon.

A megújuló, energia alapú térségfejlesztés érdekében indították el az „Egy falu – egy MegaWatt” (megawatt) programot, mellyel lehetővé szeretnék tenni, hogy a közösségek kisméretű energiatermelő rendszerei, a szigetszerű termelés mellett, belépjenek az energiakereskedelembe is. Intelligens központon keresztül, saját hálózat – „energianet” – formájában, üzleti alapon működjenek együtt, elektromos energiát adjanak és vegyenek.A napokban több LEADER célterületre benyújtott pályázat értékelése fejeződött be sikeresen. A „BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése”, a „BÜKK-MAK LEADER mobil áruda beszerzése”, valamint a „BÜKK-MAK LEADER Tour központ létrehozása” témákban, 30 nyertes pályázattal 310 164 799 Ft támogatási forrást sikerült lekötni. A források központi kötelezettségvállalása megtörtént, a támogatási határozatokat 1-2 napon belül küldik ki a támogatott projektgazdáknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek