2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Középiskolás diákok sikere a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztályával együttműködésben idén már tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát. A 2019. március 8-9-én (pénteken és szombaton) tartott rendezvényre 18 előadói nevezés érkezett az ország 12 középfokú oktatási intézményéből, valamint Erdélyből. A regisztrált résztvevők száma több mint 40 fő volt.
Az Diákkonferencia legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat a középiskolás diákokat, akik a földtudományok valamelyik ágával a tananyagon túlmenően foglalkoznak, kutatásokat végeznek, és egy konferencia keretében lehetőséget nyújtson nekik, hogy az így szerzett ismereteiket egymással és az érdeklődőkkel megosszák. További célkitűzés, hogy a rendezvény által a földtudományok a középiskolákban, illetve a diákok közvetítésével szélesebb társadalmi szinten is, nagyobb ismertséget nyerjenek.
A konferencia időpontja az idei évben is egybeesett a soron következő, 37. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivállal, amely rendezvény programjaihoz a résztvevők csatlakozni tudtak. A konferencia zsűrijét neves, földtudományokkal foglalkozó szakemberek alkották. A szakmai zsűrik elismerően nyilatkoztak a diákok teljesítményéről, látható volt a diákok földtudományok iránti elkötelezettsége és szakmai felkészültsége.
A pénteki szekcióülések után a diákok és felkésztő tanáraik érdekes szakmai programokon vehettek részt, bekapcsolódhattak a Kar Természeti Erőforrások Akadémiája előadás sorozatába, melyen Dr. Kiss Tibor igazgató úr: Az ember fáj a Földnek? c. igen elgondolkodtató előadását hallgathatták meg. Az előadás teljes terjedelmében hamarosan a felkerül a kar honlapjára is a többi „TEA” előadás mellé. Ezt követően látogatást tett a csoport a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szelektív hulladékkezelő telepén. Az esti vacsorát pedig az „életnyomok”-ról tartott előadás zárta Dr. Dávid Árpád professzor úrnak köszönhetően.
A szombati eredményhirdetésen Dr. Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese gratulált minden résztvevőnek, majd átadta az okleveleket és a tárgynyereményeket. A szekciókban kiosztott díjazások mellett a legfontosabb elismerés, hogy a zsűri által legjobbnak ítélt elsődíjas és különdíjas középiskolás kutató diákok jogosultságot szerezhettek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való nevezésre a témájuknak megfelelő szekcióba. Ott a dolgozataik az egyetemi előadásokkal azonos szabályok szerint kerülnek megmérettetésre. Amennyiben az OTDK szekció zsűrije úgy ítéli meg, hogy a középiskolás diák munkája díjat érdemel, számára az OTDK bármely helyezése, díja, illetve az “OTDK junior díja” adható. A konferencia keretében három ilyen nevezési javaslat került megfogalmazásra.
A konferencia zárását követően a diákok csatlakoztak az ásványfesztivál szakmai programjához, majd belevetették magukat a csodálatos ásványok és drágakövek erdejébe.
A konferencia programja a Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! A felsőoktatásba való bekerülést elősegít készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban c. EFOP-3.4.4-16-2017-00008 pályázat keretében valósulhatott meg.
Bővebb információ és a helyezések megtekinthetők a Műszaki Földtudományi Kar honlapján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum