2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Körhintára, biciklire költik a locsolásért kapott pénzt a gyerekek több tízezer forint elköltését kell megfontolni

Körhintára, biciklire költik a locsolásért kapott pénzt a gyerekek több tízezer forint elköltését kell megfontolni

Számos családban ajándék helyett pénzt kapnak a gyerekek egy-egy rokontól születésnapra vagy karácsonyra, erre gyakran számítanak is már. A húsvét is egy olyan alkalom, amikor előre tudják, hogy a locsolás révén kisebb-nagyobb összeghez juthatnak. Az internetes fórumokat olvasva kiderül, van olyan gyerek, aki akár húszezer forintot is kap egyetlen locsolásért. A fórumozó szülők többsége szerint a gyerekek édességre, vidámparkra költik a pénzt, de van, aki biciklit vesz belőle. Bár a gyerek „dolgozik” meg a pénzért, a szülők felelőssége, hogy megtanítsák megfontoltan elkölteni a kapott pénzt.
Minden évben előjön húsvét előtt az internetes szülői fórumokon a téma: vajon csoki tojást vagy pénzt adjunk-e a locsolóknak, ha pedig pénzt, akkor mekkora a megfelelő összeg. A hagyományőrzők ugyan kitartóan kampányolnak a festett és csoki tojások mellett, azonban be kell látni, manapság már szinte elvárás a gyerekek részéről, hogy pénzt is kapjanak.

A locsolásért „járó” összegről azonban jelentősen eltérnek a vélemények. Számos fórum bejegyzéseit végigolvasva kiderül: míg egy idegen kisgyerek legalább 50 és legfeljebb 200 forintot kap, addig a rokon gyerekekkel igencsak bőkezűen bánnak a család hölgy tagjai. Az egyik ilyen beszámoló szerint van, aki minden évben húszezer forintot ad kamasz rokonának, ha a kölni spriccelés mellé egy szép locsolóverset is elmond. A legtöbben ugyan ezt túlzásnak tartják, de azzal mindenki egyetért, hogy legalább ötszáz  – ezer forintot „illik” adni a rokongyerekeknek.

A család és az ismerősi kör nagyságától függően így egy kisgyerek akár tíz-harmincezer forintra is szert tud tenni húsvét alkalmával, persze az összeg tág határok között mozog. A szülők, rokonok arról is beszámolnak a fórumokon, mire fordítják a gyerekek általában a pénzt. Van, akinél vásári körhintázásra költik a a megszerzett összeget, de olyan is akadt, ahol egy bicikli is kijött az „összelocsolkodott” pénzből.

A gyerekek úgy érzik, mivel „megdolgoztak” a pénzért, annak elköltéséről is ők dönthetnek. Ez természetesen így is van, ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy megtanítsák gyerekeiknek, hogy előre eltervezzék mikor, mire költik a locsolkodásért összegyűlt összeget.

„Jó nevű kereskedelmi bankunk elkötelezett amellett, hogy minél fiatalabb korban kezdjük el megtanítani a gyerekeket a felelős, tudatos pénzügyi döntések meghozatalára. Közeledik a húsvét, amikor a locsolók kisebb-nagyobb pénzösszegekhez jutnak. Érdemes már a locsolkodás előtti napokban átbeszélni, megtervezni a gyerekkel, hogy ha kap valamekkora összeget, azt mire szeretné felhasználni. Elkölti-e azonnal valami apróságra vagy van egy drágább játék, nyári tábor, esetleg egy rég áhított márkás cipő, amire érdemes félretenni a pénzt. A lényeg, hogy már ilyen fiatalon megtanítsuk gyerekünknek átgondolt, előre megtervezett, okos pénzügyi döntéseket hozni.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A  Bank idén harmadik éve rendezi meg a Vigyázz, Kész, Pénz! általános iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőt azzal a céllal, hogy a diákok minél fiatalabb korban, játékos formában ismerkedjenek meg az alapvető pénzügyi ismeretekkel. A most megszerzett tudással később lehetőségük lesz pénzügyileg is tudatos, okos döntéseket hozni, s ezzel egy teljesebb életet élni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …