2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

„Görög hetek” az arany piacán

Miként az elmúlt, úgy az eheti görög fejlemények irányítják elsődlegesen az arany ármozgását. Az előző hét első felében a görög parlamenti pártok az újabb jelentős megszorító csomag elérése érdekében tett erőfeszítéseit díjazandó általános optimizmus uralkodott a befektetői oldalon, amely mind a tőzsdei, mind a nemesfémpiacon jól érzékelhető volt. Az arany 1730 és 1750 USD/uncia ártartományban mozgott. A sárga nemesfém az euró viszonylagos visszafogottsága ellenére sem süllyedt az 1300 EUR/uncia árszint alá.

Pénteken viszont menetrendszerűen megérkezett a már megszokott „belpolitikai koki” Athénból, miután bejelentették, hogy a parlament csak vasárnap szavaz a megszorító csomagról, amelynek létrejötte közel sem biztos – tekintettel a közalkalmazotti létszám (150 ezer fő elbocsájtása), a minimálbér és a nyugdíj javasolt csökkentésére. A befektetők ezen hírek hallatán a „kicsit szomorkás a hangulatom máma” örökzöld magyar vagy a saját dalkultúrájukban létező hasonló szövegű sláger éneklésébe foghattak volna, hiszen az arany látványos gyengülésbe kezdett és meg sem állt 1710 dollárig, ahol megállapodott és várakozó álláspontra helyezkedett.
Vasárnap az összecsapásokba torkolló utcai tüntetések ellenére a görög parlament végül megszavazta az újabb intézkedéscsomagot, amivel elvileg elhárulhat a márciusi államcsőd veszélye, főleg, ha az Unió pénzügyminiszterei szerdán jóváhagyják a 130 milliárd euróra tervezett támogatási csomagot.

E hét első fele ennek megfelelően az újabb kivárás hangulatában telik el, vagyis az arany barátainak nem kell félniük Zeusz villámaitól, miként Dionüszosz, a bor, ünnep és öröm istenének nagy ölelésétől sem. Az EU pénzügyminisztereinek találkozójának várható pozitív kimenetelét követően egy új erősödési szakasz elé nézhet az arany. Ennek mértékét azért nem lehet még most meghatározni, mert nem tudni, hogy az adott napokon milyen hírek és adatok fogják alakítani a piacok mozgását. Az 1750 USD/uncia és az 1320 EUR/uncia árak a hét második felében az ismert bizonytalansági tényezőket figyelembe véve így is igen kecsegtetően hangzanak.

Érdemes megemlíteni, hogy az ún. „CME Group” (a chicagói és a New York-i határidős tőzsdéket üzemeltető csoport) múlt héten döntött a nemesfém kereskedéshez szükséges alapletét (margin) emeléséről. Ez a hír normál üzleti és gazdasági környezetben a kereslet élénkítéséhez és ezáltal az árak növekedéshez vezet. De, mint tudjuk, nem ilyen időket élünk és ezért a szakértők szerint csak minimális befolyással számolhatunk az arany tekintetében is.

Az arany év eleje óta tartó növekedési lendületét látva több neves pénzintézet módosította ez évi előrejelzését a sárga nemesfém árát illetően. Legutóbb a Credit Suisse vezető nyersanyagpiaci elemzője nyilatkozott a svájci médiában arról, hogy 2012 első három hónapjában az arany árát 1750 dollár/uncia szintre várja és ez az év végén 1900 USD/uncia mértékig emelkedik. Ennek okát elsődlegesen abban látja, hogy a sárga nemesfémet körülvevő gazdasági környezetnek továbbra is inflációgerjesztő hatása van, amellyel szemben egyértelműen az arany nyújtja a legnagyobb biztonságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…