2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
Februárban 5,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Februárban 5,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Februárban 5,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árakA fogyasztói árak az idén februárban 5,7 százalékkal emelkedtek az előző év februárjához viszonyítva, és 0,3 százalékkal haladták meg az ez év januári szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az MTI által megkérdezett londoni elemzők 6,09 százalékos, a budapestiek 5,9 százalékos 12 havi inflációt vártak februárra. A fogyasztói árak januárban az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal, 12 havi összevetésben 6,4 százalékkal nőttek. Az idei év első két hónapjában átlagosan 6,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly februárban a 12 havi árváltozás 3,0 százalék, az egyhavi 1,0 százalék volt.

Londoni elemzők szerint a februári magyarországi infláció nyomán még legalább egy, de a további költségvetési konszolidáció függvényében akár több jegybanki kamatcsökkentésre is van mód az idén.

Christian Keller, a Barclays Capital befektetési bankcsoport feltörekvő európai főközgazdásza szerint a jelenlegi inflációs kilátások alapján „elvileg” akár további 1,00-1,50 százalékpontos kamatcsökkentésre is lenne lehetőség, akkor, ha a választások után folytatódik a pro-ciklikus államháztartási szigor, amely már eddig is csökkentette a forintkonstrukciók kockázati felárát.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a februári infláció „valószínűleg az MNB-t is meglepte, és szabad az út márciusi, negyed százalékpontos kamatcsökkentéshez”.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …