2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Érzékelők a biztonságosabb autózás és hatékonyabb gyógyítás szolgálatában

Érzékelők a biztonságosabb autózás és hatékonyabb gyógyítás szolgálatában

Budapesten rendezik meg a 30. jubileumi EUROSENSORS konferenciát 2016. szeptember 4 és 7. között. A konferencia a hazai kutatók és vállalkozások számára is egyedülálló lehetőséget jelent, a bemutatkozásra egy rangos nemzetközi érzékelő kutatás-fejlesztési rendezvényen, ami ezúttal a hazai gazdaság súlyponti területein hasznosuló autóipari és egészségügyi érzékelőkre fókuszál.

Az érzékelők és beavatkozók mindennapi életünk és használati tárgyaink nélkülözhetetlen részei. Természetesnek vesszük, hogy mobiltelefonunkban gyorsulásmérő, otthonunkban szénmonoxid érzékelő, vagy az autónkban tolatóradar működik. Az érzékelők jelentősége az elmúlt évtizedben valamennyi szabályozott társadalmi- gazdasági folyamatban, a biztonságtechnikában, így a terrorizmus elhárításában is ugrásszerűen nőtt.

Környezetünk változását és egészségi állapotunkat az állandóan kéznél levő mobiltelefonunk is monitorozhatja.  Érzékenyebb szenzorokkal igen kis koncentrációban kimutathatók a káros anyagok, pl. a bányában felgyülemlett sújtólég, vagy a robbanószerek jelenléte.

A személyre szabott diagnosztika és terápia a korszerű gyógyászat kulcsterületei lettek. Ennek eszközeit is ez a terület biztosítja. Az egyszer használatos, mikrofluidikai elven működő gyorstesztekkel pl. szívinfarktus esetén egy csepp vérből, nagy analitikai labor használata nélkül kaphatunk életmentő, pontos diagnózist a rohamkocsiban. Orvosi felügyelettel precíziós helymeghatározással és tapintásérzékelővel felszerelt félautomata robotok operálnak bizonyos kritikus műtétekben, csökkentve a műtéti kockázatot és a rehabilitációs időt.

A próbaüzemben hazai kutatóműhelyekben is tesztelt önvezető járművek biztonságát szenzorok és informatikai rendszerek komplex hálózata garantálja, amivel reményeink szerint csökkenthető a dugó, a környezetterhelés és a balesetek száma.

Budapest másodszorra rendezi meg az EUROSENSORS konferenciát, immár a 30. jubileumi nemzetközi rendezvényt (www.eurosensors2016.eu). 1993-ban a Budapesti Műszaki Egyetem volt az esemény főszervezője, idén pedig a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya vállalta a védnökséget. A nagy hozzáadott értéket jelentő, folyamos kutatás-fejlesztést igénylő korszerű területen hazánk alap- és alkalmazott kutatóinak, valamint az itthoni cégeknek az eredményei is a világ élvonalába tartoznak.

Az 550 fős rendezvényre 46 országból érkeznek résztvevők, akik 150 szóbeli és 330 poszter előadást tartanak. A konferencia témái tradicionálisan a fizikai, kémiai és mechanikai érzékelők és beavatkozók, valamint a kapcsolódó anyagismereti, modellezési, rendszerintegrálási témakörök. Az idén először kifejezetten a hazai ipar igényeit szem előtt tartva két kiemelt témában: az autóipari szenzorok és az egészségügyi szenzorok területén külön szekciókat szerveztek.

„Célunk az volt, hogy a jubileumi rendezvényt emlékezetessé tegyük. Nem csak Budapest turisztikai és kulturális értékeivel szerettük volna ide csábítani a kutatókat, hanem azzal is, hogy felfrissítjük a konferencia tematikáját. Ipar-közelibb témákat is hoztunk a tudományos rendezvényre, amivel az ipar és az akadémiai szféra együttműködését támogatjuk. Bemutatkozási lehetőséget adunk a hazai súlyponti felhasználók, ill. gyártók számára az egészségügy és mobilitás területén. Részt vesz és támogatja a konferenciát pl. a hazai tulajdonú 77 Elektronika Kft., a Semilab Zrt, vagy a saját fejlesztőközponttal itt működő német tulajdonú Robert Bosch Elektronika Kft., és Balluff Elektronika Kft. Ezek az innovatív cégek reményeink szerint ötleteket, kapcsolatokat és jövőbeni K+F munkatársakat szereznek a rendezvényen – mondta a konferencia általános elnöke, Bársony István kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja.

Az EUROSENSORS konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, az Alapítvány a Mikroelektronikai Műszaki-tudományos Kultúráért, valamint az AKCongress szervezi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek