2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Országos Szeniortánc-találkozót szerveznek Csillebércen

Budapesten rendezik Magyarország első nagyszabású Szeniortánc-találkozóját, amelyre több száz érdeklődőt várnak a szervezők. A kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett szeniortáncot bárki ingyenesen kipróbálhatja a Csillebérci Szabadidő Központban szeptember 9-én, pénteken 12 órától. A nagyszabású találkozó fővédnöke Endrei Judit, szakmai irányítója pedig Csirmaz Szilvia, Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója.
A szeniortánc rendkívüli népszerűségnek örvend Európában az idősebbek körében a könnyű koreográfia és a vidám hangulatú események miatt, de sokan azért is kedvelik, mert ez a könnyed mozgásforma segít az izmok és ízületek fitten tartásában. A Szeniortánc-találkozó a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által szervezett Csillebérci Randevú eseménysorozat keretében kerül megrendezésre, fővédnöke Endrei Judit, szakmai iránytója pedig Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója, Csirmaz Szilvia.
A Szeniortánc-találkozót több színes program is kíséri, a rendezvényen énekes és táncos előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, izgalmas játékokon vehetnek részt. Emellett egy külön egészségügyi sátor is várja majd a résztvevőket, amelyben ahol műszeres talp- és gerincvizsgálat, gerincgörbületi vizsgálat, testösszetétel mérés, tüdőkapacitás vizsgálat, stresszoldó hát-váll masszázs is lesz.
A szeptember 9-én, a Csillebérci Szabadidő Központban megrendezésre kerülő programok reggel 9 órától egészen késő délutánig tartanak, az aznapi program fő eseményét, a Szeniortánc-találkozót délben tartják a szervezők.
A Csillebérci Szabadidő Központ címe 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.
Mi az a szeniortánc?
A szeniortánc Németországból indult hódító útjára negyven évvel ezelőtt, Ilse Tutt táncpedagógus saját 80 éves nagynénje számára dolgozta ki az első szeniortánc-koreográfiákat. Az új táncforma – jótékony testi és lelki hatásainak köszönhetően – gyorsan átterjedt más nyugat-európai országokba is. Ma már Ausztriában, Németországban, Norvégiában több ezer szeniortánc klub működik, amelyeket a Szeniortánc Világszövetség fog össze.  Magyarországon az egyetlen szeniortánc-oktató, Csirmaz Szilvia irányításával a Nyugdíjasok Országos Szövetsége karolta fel a kezdeményezést: idén nyáron zajlott az első szeniortánc-roadshow is, amely az összes megyeszékhelyre ellátogatott, ennek keretében mintegy 1300 magyar szeniortáncos csatlakozott a mozgalomhoz.
A szeniortánccal a népbetegségek ellen
Magyarországon sajnos három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel: legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis).  A 60 év felettiek közül szinte mindenki valamilyen mozgásszervi problémával éli mindennapjait.  Ennek hátterében túlnyomórészt a mozgásszegény életmód, valamint az ebből fakadó túlsúly áll. És bár a szakemberek szerint az ízületi, mozgásszervi panaszok enyhítésének egyik módja pont a rendszeres, megfelelő testmozgás lenne, a fájdalommal élő emberek a legritkább esetben mozognak. Első lépésként megfelelő fájdalomcsillapító krémekkel és gélekkel lehet enyhíteni a gyulladt ízületek és végtagok fájdalmát, majd ezután következhet a rendszeres mozgás a további romlás megelőzése érdekében. A megfelelő fizikai aktivitás ugyanis kíméletesen erősíti az izmokat és karban tartja az idősödő ízületeket. A rendszeres mozgás számos előnnyel jár: segít a testsúly csökkentésében, így kevésbé terhelődnek az ízületek, jótékonyan befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését, segít az időskori elbutulás megelőzésében. Ma már léteznek olyan mozgásformák, amelyeket kifejezetten idősek számára fejlesztettek ki, így bátran végezhetők. A szeniortánc is ilyen mozgás, amely egyre ismertebbé válik országszerte az idősebb korosztály körében.

2016. szeptember 09-én 12 órától rendezik meg Magyarország első, nagyszabású, Országos Szeniortánc-találkozóját a Csillebérci Szabadidő Központban (cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 21.). Az eseményre a Csillebérci Randevú, 3 napos, országos nyugdíjas találkozó keretében kerül sor. Szeretettel meghívjuk a sajtó munkatársait a több száz fő részvételével megrendezésre kerülő nyitótáncra, valamint az azt követő csoportos foglalkozásokra, hogy megismerjék és bemutassák a nyugdíjas korosztály idei legjelentősebb eseményét és ezt az egészségügyi előnyökkel járó speciális mozgásformát.
Rendező: Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége
Rendezvény: 2016. szeptember 09. 12.00 óra, Országos Szeniortánc-találkozó
Fővédnök: Endrei Judit
Szakmai irányító: Csirmaz Szilvia, Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója
Érkezés: 2016. szeptember 09. 11.45-től
Program:
12:00 – 12:20 – Szeniortánc-találkozó csoportfotózás
12:20 – 13:00 – Szeniortánc-találkozó együttesen
Kiscsoportos szeniortánc-programok a nap folyamán folyamatosak kezdési időpontok: 10:00, 11:00, 15:00.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…