2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Elkészült a 2,5 milliomodik, Magyarországon gyártott HP szalagos meghajtó

Elkészült a 2,5 milliomodik, Magyarországon gyártott HP szalagos meghajtó

A Magyarországon működő nagyvállalatok sikere a magyar kis- és közepes vállalkozásokat is sikeressé teszi – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken Budapesten, abból az alkalomból, hogy elkészült a 2,5 milliomodik HP LTO szalagos meghajtó (adattároló), amelyet kizárólag Magyarországon gyártanak.

Az eseményen a külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója közösen leplezték le a készülék emlékplakettjét.

Szijjártó Péter kijelentette: egyszerre ünnepelik a magyar kormány stratégiai partnerének üzleti és technológiai sikerét és a magyar-amerikai gazdasági együttműködés újabb sikerpontját. Emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 38 nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást, amely cégek azóta 650 milliárd forintnyi új beruházást hoztak az országba és 5500 új munkahelyet teremtettek.

Közlése szerint március elejéig további négy nagyvállalattal kötnek stratégiai megállapodást, amelyekkel a kormány fő célja az, hogy a nagy nemzetközi vállalatcsoportok magyarországi cégeit versenyelőnyhöz juttassák saját cégeiken belül. A megállapodással – amely a kutatás-fejlesztési területre, közös beszállítói programokra is kiterjed –  tudják az anyacégeiknek bizonyítani, hogy Magyarországon a kormány befektetésre érdemes környezetet hozott létre.

Kijelentette: a HP sikere mutatja a stratégiai együttműködési megállapodások sikerének minden elemét.

Az amerikai cég a világ legnagyobb informatikai vállalataként úgy ért el kimagasló technológiai sikert, hogy közben 20 magyar kis- és közepes vállalkozással működött együtt, megteremtve számukra a folyamatos fejlődés, bővülés és munkahelyteremtés lehetőségét – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Ha a nemzetközi óriásvállalatok sikeresek Magyarországon, akkor sikeres a magyar kkv-szektor is” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a HP 20 éve működik Magyarországon, 2500 embernek ad munkát, és tavaly 205 új munkahelyet teremtett.

A cég jelentősen hozzájárult a magyar gazdaságban 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulathoz, a megkötött megállapodás pedig lehetőséget adott az informatikai szektorral történő kormányzati párbeszéd felgyorsítására és fellendítésére – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet: az itt működő 600 vállalat az elmúlt 10 évben 40 ezer új munkahelyet hozott létre. Az amerikai beruházások magyarországi összértéke eléri a 9 milliárd dollárt, az Európán kívüli országok között Amerika a második legfontosabb kereskedelmi partnere, és az első legfontosabb exportpiaca  Magyarországnak. Ismertetése szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2013-ban 19,6 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar export 25, 4 százalékkal bővült.

A 2,5 milliomodik HP adatmentő elkészülését a technológiai életben kimagasló teljesítménynek nevezte az államtitkár, aki szerint fontos tény,  hogy az eszközt kizárólag Magyarországon gyártják, innen exportálják a világ minden tájára.

Gonda Gábor, a HP Magyarország vezérigazgatója kiemelte: a kormánnyal fenntartott együttműködés eredménye, hogy a vállalat folyamatosan jól tud teljesíteni.

Hangsúlyozta, hogy 12 éve a világon egyedül Magyarországon gyártják a tárolóegységet, ami az iparágban egyáltalán nem jellemző, kivételes helyzet. Az amerikai cégnek ez az egyedüli Európában bejegyzett szabadalma. Közlése szerint a termék jelentősen hozzájárul a cég exporteredményéhez.

A HP LTO 6 (Linear Tape Open) szalagos meghajtó a legújabb generációs, adatmentéshez, archiváláshoz szükséges hardver. A készülék tárolókapacitása az évek során a 32-szeresére nőtt, így a kezdetleges 200 GB helyett a meghajtó jelenleg 6,25 TB mennyiségű információ mentésére alkalmas.

A konszern 2012-ben 120 milliárd dollár forgalmat ért el. A HP Magyarország 2012-ben 114 milliárd forint árbevételre tett szert, ebből 74 milliárd forint volt az exportbevétel.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…