2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A járműipar fontos szerepet játszik a foglalkoztatásban

Magyarországon a járműipar fontos szerepet játszik a gazdaság és a foglalkoztatás bővítésében – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Magyar Tudományos Akadémián rendezett járműipari konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutatóközpont a konferenciát a járműipari képzés és kutatás-fejlesztés helyzetének, jövőjének áttekintésére szervezte.

Czomba Sándor fontosnak nevezte a megfelelő képzettségű munkaerő meglétét, a multinacionális cégek valamint a kis- és középvállalkozások együttműködését, a hazai kkv-k beszállítóvá válása, mert ez adhat alapot a gazdaság élénkülésének, a foglalkoztatás bővülésének.

Magyarországon emelkedik a GDP-arányos kutatási-fejlesztési és innovációs ráfordítás, ez elősegíti, hogy bérmunka helyett a magyar gazdaságba beágyazódó, magas szellemi értéket képviselő termelés legyen, ehhez elengedhetetlen az is, hogy a gyakorlati képzés jelen legyen az egyetemeken és a főiskolákon is – mutatott rá az államtitkár.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az egyetemek, a kutatóintézetek és az ipar együttműködése lehetőséget teremt arra, hogy a felfedező kutatásból az informatikai fejlesztésen keresztül el lehessen jutni a piacképes termékekig.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, hogy a magyar járműgyártás teljesítménye 2013 szeptemberében 27 százalékkal, októberben 28 százalékkal, novemberben 21 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, tavaly a 620 járműipari cég 100 ezer embernek adott munkát.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: a magyar járműipar több hazai egyetemmel is együttműködik, és fontosnak nevezte az oktatás, a kutatás és az ipar közelítését, hogy Magyarországon egyre több értéket állítsanak elő.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a 2012-ben kötött Járműipari és Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást, amelyet több felsőoktatási intézmény, kutatóintézet írt alá több járműipari gyártó céggel.

A sajtótájékoztató keretében oklevelet adtak át a megállapodásban szoros együttműködést megvalósító vállalatok, kamarák, egyesületek vezetőinek.

A konferencia keretében bemutatták a VirCa fejlesztést, amely egyetemi kutatólaboratóriumokat köt össze virtuálisan, valamint a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett elektromos versenyautót.

A szervezők tájékoztatása szerint a magyar állam az európai uniós források felhasználásával a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködés projektet 1,6 milliárd forinttal, a városok közlekedési terhelésének csökkentését célzó Smarter Transport projektet 950 millió forinttal, a hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokat 869 millió forinttal támogatja.

(MTI, NGM)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek