2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Mekkora is a valódi munkanélküliség?

A Jobbik határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a KSH új mutatószámot vezessen be, mely mind a kormány, mind az Országgyűlés számára egyértelművé tenné, mekkora Magyarországon azok száma, akik bár szeretnének dolgozni, de nem találnak munkahelyet.
A kezdeményezés szerint a Magyarországon munkahely nélküliek számába a hivatalos adatokban inaktívak között nyilvántartott, regisztrációból már kiesett munkanélküliek, a regisztrált munkanélküliek, a külföldön dolgozók és a közmunkások kerülnének bele. Ezeknek az embereknek ugyanis általános, közös jellemzője, hogy nem találtak, nem találnak itthon munkahelyet.

A munkahely nélküliek száma e mutató szerint 2013 utolsó negyedévében (a legújabb rendelkezésre álló adatok alapján) valamivel több mint 1 millió 300 ezer ember. Ez 28 százalékos munkanélküliségi mutatónak felel meg. Ugyanennek a mutatószámnak a nagysága négy évvel korábban, tehát 2009 utolsó negyedévében 856 ezer munkahely nélkülivel 19 százalékos munkanélküliségnek felelt meg.

A Jobbik követeli tehát, hogy a választások előtt igenis lássunk tisztán, mi volt a valós kiindulási alap 2010-ben a kormányváltáskor, és milyen „eredményeket” tudhat magáénak a második Orbán-kormány! Elsődlegesnek tekintjük, hogy szembenézzünk a valósággal, ki kell mondani a problémákat, mert megoldást csak akkor lehet rájuk találni.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek