2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Balatonring: újabb dokumentumokat akarnak nyilvánosságra hozatni a civilek
Balatonring: újabb dokumentumokat akarnak nyilvánosságra hozatni a civilek

Balatonring: újabb dokumentumokat akarnak nyilvánosságra hozatni a civilek

Balatonring: újabb dokumentumokat akarnak nyilvánosságra hozatni a civilekA sávolyi Balatonringgel is foglalkozó, tavaly októberben tartott kormányülés jegyzőkönyvének és hanganyagának nyilvánosságra hozatalát kéri több civil szervezet a kormánytól. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a K-Monitor, a Transparency International és a Freedom House Europe közös közleményében azt írja, hogy ezt az esetleges politikai befolyással kapcsolatos feltételezések tisztázása érdekében tartják fontosnak. Emlékeztetnek arra, hogy múlt hét csütörtökön lemondott a sávolyi projekt koordinálásáról a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, majd pénteken a fejlesztési bank és a gazdasági tárca bejelentette, nem köt szerződést a beruházóval a MotoGP-pálya megépítésére.

A „tisztázatlan kormánytámogatás felfüggesztését követelő civil szervezetek” üdvözlik ezeket a bejelentéseket, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a beruházással kapcsolatos dokumentumok nyilvánossága továbbra sem biztosított, illetve továbbra is válaszokra várnak az eddigi döntések hátterével kapcsolatban.

Mint írják, értékelik, hogy a kormány nem kockáztatja az adófizetők pénzét egy, a Pénzügyminisztérium (PM) által jogilag és gazdaságilag is kockázatosnak ítélt befektetésben. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy csupán a hitelszerződés felfüggesztésével a kormányzati döntéshozatal átláthatósága nem javult; a beruházás támogatását jelentő kormánydöntést megalapozó indokok továbbra sem publikusak.

Éppen ezért továbbra is fontosnak tartják a vonatkozó, tavaly októberi kormányülés jegyzőkönyvének és hanganyagának nyilvánosságra hozatalát. Tekintettel arra, hogy az ügyben a közérdekű adatok megismerése iránti TASZ-adatkérés törvényes adatközlés-megtagadási határideje lejárt, a civil szervezetek bíznak abban, az illetékesek kiadják a kért dokumentumokat.

A közleményben arról is írnak, hogy „az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok miatt” arra kérik a kormányt, hogy tisztázza, mi volt a szerződéskötés elhalasztásának az oka; emellett továbbra is magyarázatot várnak arra, miként dönthetett a kormány tavaly októberben a projekt támogatásáról a PM szakvéleményével ellentétesen.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek