2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Szigorodik a teljes hiteldíjmutató számítása

Szigorodik a teljes hiteldíjmutató számítása

Szigorodik a teljes hiteldíjmutató számításaSzigorodnak a teljes hiteldíjmutató (thm) számításának szabályai, a jövőben figyelembe kell venni a hitellel kapcsolatban felmerülő összes költséget. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy valamennyi hiteltípus esetében átláthatóbbá teszi a költségeket. Így a harmadik félnek – például a hitelközvetítőnek – fizetett díjat is tartalmazza majd a mutató. Az új szabályozás június 11-én lép életbe, együtt a többi, fogyasztókat védő jogszabállyal – mondta el a kormányszóvivő. A döntés egy európai irányelvet ültet át a magyar szabályozásba, amely minden tagállamban egységesíti a thm számításának módszertanát, és jóval szigorúbb, mint a jelenlegi magyar szabályozás.

A Magyarországon bevezetendő metodika pedig még az uniósnál is szigorúbb lesz, mert az nem vonatkozik a jelzálogalapú hitelekre, míg a magyar azokra is kiterjed. A módosítás érvényes lesz a lízingszerződésekre is.

Az új számítási módnak köszönhetően átláthatóbbak lesznek a költségek, és könnyebb lesz az egyes hitelintézetek kínálatának összehasonlítása is. A thm kiszámításánál ugyanis figyelembe kell majd venni az összes költséget, amit a hitelfelvétellel összefüggésben fizetnie kell a fogyasztónak.

Nemcsak a hitelező felé felmerülő költségeket kell tehát majd feltüntetni, hanem valamennyi harmadik félnek, például egy hitelközvetítőnek kifizetett díjat is. A thm a kamatokon, a díjakon, a költségeken és az adókon túl tartalmazni fogja továbbá az értékbecslés, a helyszíni szemle, a számlavezetés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, a biztosítás és a garancia díját is. Ha pedig akciós időszak van valamely hiteltípus esetében, nem az akciós mutatót kell feltüntetni, hanem az akció lejárta utáni thm-t.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenőrzi majd, hogy a pénzintézetek helyesen alkalmazzák-e az új szabályokat.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…