2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
25. születésnapját a 100 Tagú Cigányzenekar

25. születésnapját a 100 Tagú Cigányzenekar

25. születésnapját a 100 Tagú CigányzenekarA Budapesti Tavaszi Fesztiválon ünnepli 25. születésnapját a 100 Tagú Cigányzenekar: az együttes, amely először az 1986-os fővárosi programsorozaton mutatkozott be, szombaton a Thália Színházban ad két jubileumi koncertet. A 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A dupla koncert jól tükrözi az együttes repertoárját és művészi hitvallását, megszólal egyebek között Rossini Tell Vilmos nyitánya, Brahms V. magyar tánca, Szentirmay Emlékezés Biharira című darabja, Strauss Radetzky indulója és Dinicu Pacsirtája is.

A komolyzene (Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak – mondta az MTI-nek Beke Farkas Nándor, a zenekart működtető egyesület főtitkára. A program érdekessége, hogy a 85 éves Boross Lajos Kossuth-díjas „prímáskirály”, a zenekar egyik alapítója, örökös főprímása visszatér a jeles alkalomból a zenekar élére.

Mivel a zenekarnak több saját nevelésű fiatal tehetséges tagja van, akik konzervatóriumi és főiskola hallgatók, pénteken hagyományteremtő szándékkal ifjúsági prímás háziversenyt rendeznek, amelyre 10-12 versenyzőt várnak. Az első helyezett 50 ezer forintot nyerhet, de a Nóta Tv is felveszi a versenyzők produkcióit. A legjobb a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 3-án tartandó gálaesten előadhat egy számot.

Beke Farkas Nándor főtitkár 2008-ban hozta létre a 100 Tagú Cigányzenekar Ifjúsági Zenekarát, az ifjúsági tagozatot. A fiatalok a zenekar szólistáitól külön próbákon is elsajátíthatják a szakma fortélyait.

A negyedszázada létrejött zenekar idén újabb turnéra készül Párizsba. A Théatre des Champs Elysées színházban a Thália-beli műsort ötször adják elő. Őszre egy nagy születésnapi „bulit” terveznek olyan neves vendégekkel, mint Roby és Tony Lakatos, Snétberger Ferenc, Zséda. Jeles operaénekesekkel, sőt egy szimfonikus zenekarral is tárgyalnak, hiszen ez a műsor is rendkívül változatos lesz: a cigányzenétől a klasszikusokig sok műfajból válogatnak.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek