2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A MIHŐ olcsóbban jut a hőenergiához

A Miskolci Geotermia Zrt. hosszú távú hőenergia szállítási szerződést kötött a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel

Ma hosszú távú, 2030. december 31-ig szóló szerződést írtak alá a PannErgy Polifin Zrt. 90 százalékos tulajdonában álló Miskolci Geotermia Zrt. és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ Kft.) képviselői.

A szerződés értelmében a Miskolci Geotermia Zrt., mint távhőtermelő hőenergiát szállít a MIHŐ Kft-nek, amely azt saját hálózatába táplálja. A szerződés tárgyát a Miskolc körzetében megvalósításra kerülő fejlesztések első fázisa képezi, amelynek keretében a Miskolci Geotermia Zrt. Kistokajban és Mályiban két termelő, valamint egy visszasajtoló kutat létesít. A szerződés szerinti szolgáltatás a fejlesztések ütemének megfelelően tovább bővíthető. A szolgáltatott hőenergia tervezett mennyisége az előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján kb. 113.000 GJ/év lehet.

A szerződés alapján, a sikeres projekt után a MIHŐ Kft. mintegy 9-15%-kal alacsonyabb áron jut hőenergiához a jelenleginél.

A megvalósítást a Miskolci Geotermia Zrt. részben támogatásból kívánja finanszírozni: a miskolci kutatófúrás első fázisához benyújtott KEOP-4.7.0 pályázat már befogadásra került. A pályázat során elnyerhető támogatás a geotermikus alapú hő-, illetve villamos energia termelő projektek előkészítését és projektfejlesztését szolgálja.

Káli Sándor Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere elmondta: „Miskolc város törekszik arra, hogy bevonja az alternatív energiák felhasználását a hőellátásba, mivel a világpiacon állandóan emelkednek az energiaárak. Bízom abban, hogy ez az együttműködés sikeres lesz, és elősegíti Miskolcon a környezettudatos és hosszú távon versenyképes távhőszolgáltatás biztosítását.”

Dr. Halmai Gyula a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója elmondta: „A MIHŐ Kft. Magyarország második legnagyobb távfűtési rendszerét üzemeltető közszolgáltatója, amely mintegy 32 000 lakás részére végez hőszolgáltatási tevékenységet Miskolcon. A társaság a szolgáltatás ellátása során elkötelezett a hatékony energia-megtakarítás megvalósítása és a környezetvédelem iránt. Ezt bizonyítják az elmúlt időszakban megvalósult nagyobb volumenű fejlesztések és a mai napon aláírásra kerülő együttműködési megállapodás is. Mindezek alapján a MIHŐ Kft. nagymértékben hozzájárul a városlakók életkörülményeinek, illetve a városi környezet komfortosságának javításához.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek