2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A közbeszerzési kifizetésekhez kért adóigazolások eljárási rendjének változása

A közbeszerzési kifizetésekhez kért adóigazolások eljárási rendjének változása

A közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítése során a havonta nettó módon számított 200 ezer forintot meghaladó kifizetést akkor lehet teljesíteni, ha a vállalkozó (alvállalkozó) bemutat egy, a tényleges kifizetés időpontjától számított 30 napnál nem régebbi nemlegesnek minősülő együttes adóigazolást, vagy a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. Az elmúlt évek gazdasági válságára tekintettel, a kifizetőt nem terhelte visszatartási kötelezettség a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett tartozások tekintetében. 2011. január 1-jétől azonban ez a moratórium megszűnt, így új eljárási rend lépett életbe a közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan megkötött szerződések alapján történő kifizetések vonatkozásában.

Amennyiben közbeszerzéshez kapcsolódó kifizetés céljából igényel az adózó általános együttes adóigazolást, és az adó-, vám, illetve egyéb köztartozást tartalmaz, úgy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve intézkedik a követelés lefoglalása érdekében, és megkereséssel él a kifizető felé. Természetesen a követelésfoglalásról az adós is értesül, mivel az adóhatóság a követelésfoglalás egy példányát részére is kézbesíti.

A kifizető a megkeresés alapján köteles a követelésfoglalásban szereplő összeget visszatartani, és a NAV illetékes adóigazgatóságának végrehajtói letéti számlájára megfizetni (átutalni). A vállalkozó felé csupán a köztartozást meghaladó összeg tekintetében teljesíthet kifizetést, tekintettel arra, hogy a kifizetőt és az adóst egyetemleges felelősség terheli a kifizetés erejéig.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum