2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A foci és a tánc népszerűsége töretlen az iskolákban

Mennyit költenek ma edzésekre a szülők?

Az iskolakezdéssel együtt ősszel újraindulnak az edzések is. A sportszakkörökért kivétel nélkül fizetni kell a szülőknek, nem is keveset. Legkevesebb havi 4-5000 forintba kerül még az iskolákban tartott különóra is. A K&H Bank, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint érdemes előre spórolni az edzésekre, hogy a kicsiknek hosszú távon is biztosítható, kellemes és hasznos elfoglaltsága legyen a tanórákon kívül is.


Minden szülő szeretné, hogy gyermeke egészséges és edzett legyen. Mivel a diákok órákon át ülnek az iskolapadban, és a legtöbb évfolyamon még nincs mindennap testnevelés óra, hasznos, ha emellett valamilyen mozgásos foglalkozáson is részt vesznek. A kínálat óriási, különböző sportágválasztó rendezvények is segítik a döntést, ennek ellenére nem mindig sikerül megtalálni elsőre a megfelelő sportágat.

Az iskolák jelentős része csak néhány fajta edzést biztosít délutáni foglalkozás keretében, az ettől eltérő sportágak űzéséhez egyesületbe, klubba kell belépni. A Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője a diákok körében népszerű testmozgások költségigényét mérte fel.

„A diákok körülbelül 10 százaléka sportol valamit az iskolai tornaórákon kívül. A fiúk körében a foci, lányoknál pedig a táncos mozgásformák, hiphop, formációs táncok népszerűek” – mondta Kavalecz Gábor, a Testnevelő Tanárok Szövetségének elnöke. Az interneten megtalálható, illetve különböző iskolákból összegyűjtött információk szerint szinte minden tanintézményben van lehetőség focizni, táncolni, esetleg teniszezni vagy karatézni is. Heti két óra elfoglaltságért átlagosan havi 4-5000 forintot kell fizetniük a diákoknak. A tanárok igyekeznek felszerelést is biztosítani, így erre többnyire nem kell költenie a szülőknek. Ha egyesületben focizik egy kisgyerek, havi 3000-4000 forintnál kezdődnek a tagsági díjak. Ebben az esetben azonban egyesületi mezre és rendes futballcipőre is szükség van, amit az iskolában többnyire nem kérnek.

A fiatalok közül sokan járnak úszni, heti kétszeri edzéshez a bérlet legalább 8000-9000 forintba kerül, emellett szükség van felszerelésre, papucsra, törölközőre, úszódresszre vagy –nadrágra, úszósapkára és –szemüvegre is, ami több ezer forinttal megnöveli a költségeket.

Népszerű a fiatalok körében a lovaglás, ez azonban már nem egy olcsó sport. Kezdőknek alkalmanként 2-3000 forintot kell fizetni egy óráért, a későbbiekben azonban szükség van speciális felszerelésre, lovaglócsizmára, kobakra, esetleg saját nyeregre, ezeket borsos áron kínálják a lovaglóboltokban.

Az utóbbi években népszerűvé vált a jégkorong is. Aki komolyan veszi ezt az elfoglaltságot, annak már mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen egy jobb korcsolya 20 ezer forintnál kezdődik, a szükséges védőfelszerelések pedig 30-40 ezer forinttól kaphatók.

„Azt, hogy milyen sportágat válasszon a gyerek, az érdeklődési köre mellett bizony a szülők anyagi lehetőségei is meghatározzák. Számoljuk ki együtt, havonta mennyi pénzt tudunk edzésre fordítani, és ehhez mérten keressünk számára elfoglaltságot. Ne felejtsünk el előre utánanézni a szükséges felszereléseknek, illetve egyes sportok esetében a rendszeres útiköltséggel is számolnunk kell. A különböző sportágválasztó rendezvények, egyesületi nyílt napok jó lehetőséget adnak arra, hogy a diák kipróbálhasson egy adott mozgásformát, illetve a szakemberek válaszoljanak a költségigényekkel kapcsolatos kérdéseinkre is” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…