2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Vidnyánszky darabja nyert a Színházi Szemlén

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként hétfőn ünnepélyesen átadták a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2013. június 15. és július 18. között megrendezett Városmajori Színházi Szemle díjait. A legjobbak között van Vidnyánszky Attila, Rácz József, Hirtling István, Trokán Anna, Trokán Nóra, Porogi Ádám és a Söndörgő. A Városmajori Szabadtéri Színpadon az idén megújult formában rendezték meg a Városmajori Színház Szemlét: hét nem budapesti színház nyolc legjobb szórakoztató előadása szerepelt a programban, melyet a szervezők a színházak ajánlásai alapján a 2012/2013-as évad bemutatóiból válogattak. A programot ötfős szakmai zsűri kísérte, melynek tagjai, Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa és Ács Viktória néző öt kategóriában díjazták a látottakat.

A legjobb előadás és legjobb rendezés díját a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Liliomfi című előadása kapta, amely egy korábbi bemutató felújításaként került újra a beregszászi társulat repertoárjára. A Vidnyánszky Attila által rendezett „társadalmi vígjátékot” október elején két alkalommal a Nemzeti Színházban is bemutatják. Az előadásban nyújtott teljesítményéért Rácz József elnyerte a legjobb férfi színész díját.

A legjobb színésznő díját megosztva a Trokán-testvéreknek ítélte oda a zsűri. Trokán Nóra a kecskeméti Katona József Színház Chioggiai csetepaté előadásában nyújtott alakításáért, Trokán Anna pedig a veszprémi Petőfi Színház A Tündérlaki lányok című előadásban nyújtott alakításáért vehette át a díjat. A legjobb mellékszereplőnek járó elismerést szintén megosztva kapta Hirtling István a Család ellen nincs orvosság és Porogi Ádám a Chioggiai csetepaté előadásokban nyújtott teljesítményükért. A különdíjat a legjobb színházi zenéért a Söndörgő együttes érdemelte ki a kaposvári színház Cigánytábor az égbe megy című előadásában.

Az ünnepélyes díjkiosztón a díjazottakon kívül megjelentek a Szemlében részt vett színházak igazgatói, alkotói és művészei is. Bán Teodóra fesztiváligazgató kiemelte, hogy a közönség aktív érdeklődése igazolta a kezdeményezés sikerét. A Szemlére mintegy hatezren váltottak jegyet, az előadások mindegyike telt ház előtt zajlott le. Idén első alkalommal a nézők is szavazhattak a legjobb előadásra a színház honlapján. A közönségdíjat a székesfehérvári Vörösmarty Színház Család ellen nincs orvosság című előadása nyerte, melyet Lendvai Zoltán rendező vett át. Az alkotók pénzdíjban részesültek, valamint az Ajka Kristály egyedi, gravírozott ólomüveg vázáját és emléklapot kaptak ajándékba.

A Városmajori Színházi Szemle az idén 10 éves Budapesti Nyári Fesztivál programsorozataként évek óta meghatározó bemutatkozási fóruma a vidéki és határon túli társulatoknak. Egyben hiánypótló rendezvény, amely a kőszínházi évadban megrendezésre kerülő más szemléktől eltérően elsősorban a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt. „Nagyon fontos, hogy mi azokat az előadásokat keressük és hívjuk meg a Szemle programjába, melyek az évad kiemelkedő teljesítményeit mutatják meg a budapesti közönségnek, ugyanakkor a nyári színházba járási szokásoknak és igényeknek megfelelően a könnyedebb műfajokban nyújtanak alternatívát a minőségi kikapcsolódásra” – nyilatkozta Bán Teodóra. Elmondása szerint jövőre tovább szeretnék emelni a Szemle rangját, ezért felkért szakemberek válogatják a programot, a 2013. március 1. és 2014. március 20. között bemutatásra kerülő előadásokból.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…