2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztro
  • »
  • Szüretelés után hogyan tárold a chili paprikát?

Szüretelés után hogyan tárold a chili paprikát?

A tavasszal ültetett chilik lassan elkezdik hozni az első terméseket, amiket nagy valószínűséggel azon nyomban még frissen fel is használsz. Ha viszont a többedik érés után már nincs ötleted, hogy hogyan raktározz el belőle szűkösebb időkre, akkor van egy jó hírünk. A chilik nagyon változatosan tartósíthatók, így a téli szezonra is bespájzolhatsz belőlük, ebben a cikkben számos bevált módszert mutatunk ennek a mikéntjére. 

 

 

 

Hűtőszekrényben

 

A hűtő néhány héttel meghosszabbítja a paprika szavatosságát. A friss, egészséges gyümölcsöt mosás nélkül tedd műanyag zacskóba vagy dobozba, ahonnan mindig előveheted a szükséges mennyiséget. Folyamatosan figyeld azért őket, mert ha puha, sötét foltok kezdenek megjelenni rajtuk, akkor sajnos már ki kell dobni. A vastagabb húsú típusok jobban bírják a hosszabb ideig történő tárolást, mint a vékonyak, és azok is, amiket egészben teszel a hűtőbe, nem pedig feldarabolva. Az adalékanyagoktól mentes Chili Hungária Webáruház chili szószai is felbontás után hűtőben tárolandók.

 

A só, mint tartósítószer

 

Tudjuk, hogy a sót már régóta használják elődeink tartósításra, ez a mai napig működő módszer. Sós lében nagyjából egy hónapig őrizheted meg a paprika frissességét. Ehhez csak egy befőttesüvegre vagy zárható tetejű műanyag dobozra van szükséged, amit vízzel feltöltesz. Egy liter vízhez 70 g só szükséges, az arányokat a saját üveged nagyságához igazítsd. Ha kész van, ebbe az oldatba helyezd a félbevágott chiliket. Tedd hűtőbe, evés előtt öblítsd le róla a sós tartósítólevet, és már élvezheted is.

 

Szárítás

 

A paprika szárítása kiváló megoldás arra, hogy később őrleményt készíts az alapanyagból, de akár egészben is hagyhatod. Lehetőség szerint napos, jól szellőző helyen lógasd fel a füzérré tűzött gyümölcsöket teljes száradásig, vagy aszalógépben vond ki belőlük a nedvességet. Ha nem őrlöd porrá, akkor is fénytől védve, jól zárható edényben tárold, így sokáig felhasználható marad.

 

Jégre téve

 

Szerencsére a chili is azok közé a növények közé tartozik, amik jól viselik, ha lefagyasztják őket. Mivel jellemzően nem egy egész paprikát szoktunk az ételekhez adni, hanem csak egy-két karikára van szükség, ezért azt javasoljuk, hogy már a fagyasztás előtt gondolkodj előre. Szeleteld fel a chilit, és sütőpapíros tálcán tedd először be a fagyasztóba, majd ha már kellően fagyos, akkor a tálcáról egy praktikusabb zacskóba vagy dobozba öntsd át. Olvadás után már nem lesz hersenős az állaga, és a héja is könnyebben leválik róla, viszont akár hat hónapig is megőrzi a minőségét.

 

Fontos, hogy amikor a chilivel dolgozol, használj védőkesztyűt (esetleg szemüveget is), mert a csípősségért felelős kapszaicin vegyület a bőrre és a szembe kerülve meglehetősen kellemetlen. Ráadásul mivel vízben nem jól oldódik, megszabadulni sem egyszerű az égető fájdalomtól./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek