2022. 01. 24. hétfő

Timót
1 EUR 358 HUF
1 GBP 428 HUF

Mezőnyárádon pirultak a békák, sültek a halak

Hatvanötféle béka és hal, 38 féle pálinka és 13 féle pogácsa versengett a két napos fesztiválon a kies környezetű kastélyparkban megtartott fesztiválon.


Dr. Horváth László György
polgármestertől megtudtuk, hogy már az első fesztiválon, – négy évvel ezelőtt – is volt 40 csapat, ez mára már meglehetősen kibővült, pedig a rendezvényt nem hirdetik, nem népszerűsítik, hiszen ezt egyfajta közösségépítésnek szánták. A két napos rendezvényen a gyerekprogramokban, nótában, dalban, koncertben sem volt hiány.
Hogy miért pont béka? Mert a legenda szerint, a patak egykor televolt békával, s a nyárádiakat békásnak is hívták, “csúfolták” régen, hiszen innen is szállították például Egerbe a híres békacombot.
Mióta a béka védett állat, így itt is csak a boltban vásárolt békából készülhettek az ételek.

                                                                    


Rántott, sült, füstölt, töltött békacomb

Meglátogattuk a zsűrit, ahol már sorakoztak a szebbnél szebben tálalt étkek,Szűcs Károly, Ádám József és Gál Sándor voltak a zsűri tagjai, -akik maguk is gyakorló gasztronómusok – és az elnök Szűcs Károlytól azt kérdeztük, melyek a bírálat szempontjai?
– Már végiglátogattuk a főzőhelyeket is, tehát az első szempont az előkészület volt, a második a tálalás, díszítés, a harmadik pedig az ízesítés.
Hagyományos és különleges ételek versengenek, nagyon sok féle halászlé, hal és persze békacomb van a tányérokon.

                                                                                 

Slambuc, bárány, birkapörkölt is rotyogott az üstökben

                                                                                                 

A Mezőnyárádi Kuruttyolók csapata most paprikás sörtésztába csomagolta a békacombot, s úgy sütötte ki, Ildikó fűszerezte.
A Hortobágyi Kft. tulajdonosa helyi születésű, s azért a halászlé mellett birkapörkölt, báránysült is került a tányérokra. Bordás János csikós pedig slambucot rázogatott a hatalmas bográcsban.
Megcsodáltuk Ducsai József helyi ezermester fantasztikus mobil füstülőjét, s megkóstoltuk a benne füstölődött, Tünde asszony által fűszerezett pontyát is, amelynek fenséges íze volt. A harcsás töltött-káposzta is megállna a helyét, bármely első osztályú étteremben is.

                                                                            


Pálinkák és pogácsák

Orosz János bükkábrányi “Pálinkamester” mondja: 38 fajta pálinka került a zsűri elé. Ezek persze nem mind nyárádiak, hanem környékbeliek is vannak köztük. A szomolyai cseresznye, a birs, az alma és a szőlő nyerte el leginkább a zsűri tetszését.
A sajtos, káposztás, zelleres, rozmaringos pogácsákból 18 félét neveztek a háziasszonyok.

                                                                

Akinek van kedve, még vasárnap is ellátogathat a rendezvényre, rántott békában, programban nem lesz hiánya.

További képek a galériában: Kattintson ide a fotókért.

Orosz B.Erika

Fotó:Orosz László és Orosz Ervin

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az év szaloncukra 2021. - Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el a díjat         …
A legmenőbb fűszertartók
A fűszerőrlők, valamint a só- és borsszórók nem csak praktikusak, de konyhánk egyik elengedhetetlen felszerelései is.       …

További cikkek

Palócleves
Hozzávalók: 75 dkg hús /lehet sertés és marha is/ 75 dkg zöldbab 50 dkg burgonya 4 evőkanál olaj 1 púpozott evőkanál liszt 2 dl tejföl …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum