2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal

A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal

A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkalA Miskolci Nemzeti Színház ad otthont V. Molnár Judit második lemezének koncertfelvételéhez, melyen Kodály-dalok, Erkel-áriák és Lehár-operettdalok lesznek hallhatók, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Az élő koncertfelvételből DVD is készül, melynek rögzítése a támogató Holcim Hungária Zrt. által meghívott vendégek, és a sajtó képviselői előtt zajlik.

A 2007-es, karácsonyi dalokat tartalmazó CD után most egy olyan hanganyag készítésére szánta el magát az énekesnő, amely átfogó képet ad a magyar zenei kultúráról egy mindenki által könnyen értelmezhető, de mégis a tradíciókat megőrző formában. A koncert helyszínéül azért választották a Miskolci Nemzeti Színházat a szervezők, mert a művésznő által elénekelt zenei anyag műfajához és stílusához jól illeszkedik a komolyságot és tiszteletet sugárzó környezet.

A több kamerával párhuzamosan történő rögzítés, a változó megvilágítást alkalmazó felvételi technika, és a zene ritmusát követő költőien finom – zenei nyelven szólva „szinkópás“ – vágás lehetőséget nyújt a 35 perc hosszúságú koncertfilm modern képi világgal való felruházására. Ennek a friss és újszerű szemléletnek köszönhetően a most készülő DVD anyaga kiemelkedik a megszokott koncertfelvételek sorából.

A koncerten a nagy hagyományokkal rendelkező Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséri az énekesnőt, mely a régió egyetlen hivatásos nagyzenekara. A hazai és nemzetközi igényeken alapuló művészi munkát így egy 84 hivatásos zenészből álló együttes végzi majd, biztosítva az album szimfonikus zenei összhatását. A zenekar művészeti vezetője Kovács László, Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas karnagy, akinek munkáját Miskolc városa Pro Urbe díjjal ismerte el. Az együttes repertoárja igen gazdag, a barokk zenétől a kortárs művekig számos zenei stílust és műfajt ölel fel (szimfonikus zene, opera, operett, musical, filmzene, szimfonikus tánczene stb.).

„V. Molnár Judit különleges tehetséggel megáldott, csodálatos hangú, szakmailag elismert opera-énekesnő, aki ahhoz a városhoz kötődik, ahol mi is működünk. Örömmel támogattuk a két éve megjelent első önálló, karácsonyi albumát. Az első hanganyag sikereit látva szívesen mondtunk igent a tavalyi évben is az együttműködésre. Ennek a hagyományos magyar zenei kultúrát bemutató lemeznek az elkészítését is támogattuk, s az eredményre – a tervek szerint az ősszel a boltokba kerülő albumra – igazán büszkék vagyunk” – mondta Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója.

Háttérinformáció V. Molnár Judit pályafutásáról:
V. Molnár Judit magánénekesként rendszeresen részt vesz Miskolc zenei életében, a Bartók+… Nemzetközi Operafesztiválon, önálló- és kamarakoncertek, oratóriumok szólistájaként énekel itthon és külföldön.

A művésznő 2005-ben elnyerte Miskolc város művészeti ösztöndíját, 2006-ban 2. helyezést ért el az Eurorégiós Versenyfesztivál opera kategóriájában, 2007-ben pedig ő képviselte Magyarországot a XIII. Ausztráliai-Magyar Kulturális Találkozón Sydney-ben. 2008-ban Miskolci Gyémántok díjjal tüntették ki, illetve az operaénekesnő meghívást kapott a XIV. Ausztráliai-Magyar Kulturális Találkozóra is Canberrába, 2009 decemberére.

2007-ben jelent meg a művésznő első önálló karácsonyi albuma Áldott éj címmel. Ez év szeptemberében kerül a boltokba második lemeze a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Kovács László vezényletével, melyen Kodály, Erkel, Lehár és Strauss műveket énekel.

A HD-Art, mint V. Molnár Judit CD-DVD anyagának készítői a következőket nyilatkozták:
„A zenei anyag elkészülte után szeretnénk megismertetni Miskolc külföldi testvérvárosaival a magyar zenei kultúrát. A külföldi fellépések alkalmával minden helyszínen az adott ország egy ismert zongoraművészével közösen adnánk koncertet, ezzel is erősítve a testvérvárosok kapcsolatát, érzékeltetve azt, hogy ezt a partneri kapcsolatot nemcsak az üzleti sikerek, hanem a kultúra támogatása is összeköti. Előzetes megállapodásunk van a világ összes országában fogható Duna Televízióval arra, hogy a külföldi koncerteken forgatott riportokat egy 40 perces dokumentumfilm formájában levetítik. Az egyes koncerteket legalább két kamerával rögzítenénk, hogy minél több személyes pillanatnak lehessünk tanúi.

A koncert előtt kamerával követnénk a fellépőket, hogy az izgalom és készülődés is része legyen a történetnek. Minden városban egy másik öltöző. Egy másik folyosó. Más hangulatú a készülődés Tamperében, Kassán vagy Clevelandben, és a fellépőknek azt is meg kell érezni, hogy mely városban, hogyan szóljanak a közönséghez.

Ahhoz, hogy az egyes városok hangulatát felidézzük a koncertre érkezéskor, vagy a koncert után felvételt készítenénk a városban egy rögtönzött szituációban, melyben a helyi emberek találkozhatnak egy-egy pillanatra V. Molnár Judittal. Ha van rá lehetőség, és a város is nyitott erre, az ott énekelni tanulókkal lehet egy-egy dal részletét rögtönözve elénekelni, egy tánccsoportot bevonni vagy éppen megénekeltetni a járókelőket az ismert dallamokkal. Ezek a hangulatképek lennének az egyes koncertfelvételek kiegészítői. Így az egyes nyelvek, arcok, hangok egymás mellett szólalnának meg az énekesnő előadásával, így közelebb hozva hozzánk a színpad távoli valóságát.

Az adott országokban, ahol erre lehetőségünk nyílik, Judit előadását kísérő előadóművészeknek, vagy akár zeneértő szaktekintélyeknek és nevezetes személyiségeknek is szót adnánk a dokumentumfilmben egy-egy mondat, vagy gesztus erejéig készítenénk vele felvételt, amikor köszönti az énekesnőt, vagy elmondja gondolatait a zenéről, a kultúrák, emberek kapcsolódásáról.”

A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal A miskolci „Gyémánt” új lemeze magyar dalokkal

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…