2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Hogyan válassz asztalterítőt?

Az ebédlőasztal az otthon egyik központi helye, hiszen itt ül össze a család étkezések alkalmával, és az érkező vendégeket is e mellé ültetjük le, amikor megkínáljuk őket valamivel. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy is néz ki ez a bizonyos asztal, egy szép abrosszal azonban szinte a végletekig variálhatjuk a megjelenését, és kedvünk szerint “öltöztethetjük”. Cikkünkben a megfelelő asztalterítő kiválasztásához adunk pár tippet.

Ügyelj a méretekre!

Mielőtt nagy lendülettel elindulsz abroszt vásárolni, nem árt, ha pontosan tudod, hogy mekkorára van szükséged. Mérd le az asztalod szélességét és hosszúságát, de ne csak ezzel a mérettel számolj, hiszen az abrosznak oldalt le kell lógnia. Egy hétköznapokra szánt terítőnél elegendő, ha oldalanként 10-20 centimétert számolsz rá, így nem fog zavaróan az öledbe lógni evés közben.

Az ünnepi abroszoknál viszont az sem gond, ha jóval nagyobbak, mint az asztal lapja, egy földig lógó terítő ugyanis nagyon elegáns benyomást kelt. Ráadásul így jótékonyan takar is, ami előnyös, ha például csúnya vagy felemás az asztal lába.

Válaszd ki a megfelelő alapanyagot!

Itt az elsődleges szempont az, hogy milyen célra tervezed használni a terítőt. Hétköznapokra elegendő egy egyszerű, pamut vagy műszálas abrosz is, ami lehet mintás vagy egyszínű, a berendezéstől függően. Könnyen mosható anyagot válassz, ami jól bírja a gyakori tisztítást.

Ha a praktikusság a cél, akkor pedig keresve sem találsz jobbat a hagyományos vagy a textilhatású viaszos vászon terítőknél. A viaszbevonatnak köszönhetően ezeket nagyon könnyű tisztán tartani, hiszen nem szívják be a szennyeződéseket, hanem egy nedves szivaccsal egyszerűen letörölhetőek. Mindennapi használatra az egyik legjobb megoldás, főleg, ha gyerekek is vannak.

Ünnepekkor viszont illik az asztalt is “szép ruhába” öltöztetni, például egy ízléses damasztterítővel a Gasztronagyker webáruház kínálatából. Az elegáns éttermekben is gyakran használják őket, hiszen stílusosak, szép az esésük és kellemes a tapintásuk. Maradhatsz akár a hagyományos fehérnél, de léteznek színes, mintás, valamint szennytaszító réteggel ellátott damasztterítők is, melyeket könnyebb tisztítani.

Használj kiegészítőket!

Ha már ünnepi asztalterítőt vásárolsz, akkor szerezz be hozzá pár kiegészítőt is, amikkel feldobhatod a terítéket. Egyszínű abrosz esetén például használj vékony, hosszú terítőket, úgynevezett futókat pluszban. Ezt csak terítsd rá az abroszra hosszában, de akár többet is feltehetsz, amik széltében vagy egymást keresztezve helyezkednek el. Használj egymással harmonizáló színeket, például piros – fekete, fehér – fekete, sötétzöld – arany, kék – ezüst, stb.

Ha kerek asztalod van, akkor akár napront is használhatsz, ami egy kisebb, négyzet, kör vagy téglalap alakú textília, amit az asztal közepére szokás felhelyezni. Egyrészt szép dekoráció, másrészt megvédi a terítőt az ételfoltoktól./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az év szaloncukra 2021. - Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el a díjat         …
A fűszerőrlők, valamint a só- és borsszórók nem csak praktikusak, de konyhánk egyik elengedhetetlen felszerelései is.       …

További cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum