2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Burgonya kislexikon

A burgonya termesztése sok ezer évvel ezelőtt kezdődött Peru és Chile hegyvidékén, ahonnan a 16-17. században spanyol, portugál kereskedők hozták Európába, és terjesztették el az egész világon. Magyarországra egy holland botanikus kezéből került, de a magyar gazdák csak az 1800-as évektől kezdtek el komolyabban foglalkozni vele, mert akkor ingyen osztották a vetőburgonyát, sőt királyi adókedvezmény is járt a termelőknek. Mi, emberek nagyon szeretjük a krumplit, és ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint a statisztika: több mint egymilliárd ember fogyaszt el legalább egy szem burgonyát naponta.

Burgonyatermesztés

Becslések szerint a világon 18,6 millió hektáron terem krumpli, és persze Kínában a legtöbb. Vetőburgonya termesztésével ott foglalkoznak a legprofibb módon, ahol kemény a tél, ami elpusztítja a kórokozókat, nyáron pedig sok a napsütéses órák száma, ami az ideális növekedéséhez kell. Vetőburgonya-termesztésben Hollandia vezet, ahol egy holland város, Emmeloord el is nyerte a „Világ Krumplifővárosa” rangot. Innovációban Franciaország az első, ahol 900 francia gazda 16 ezer hektáron foglalkozik vetőburgonya-termesztéssel. A burgonya nagy mennyiségű kémiai adalékanyag nélkül, akár mostoha körülmények között is szépen fejlődik. Mára kiérdemelte a “leginkább környezetbarát zöldségféle” elismerést.

Burgonyaélettan

Bár a burgonya közel 80%-a víz, és viszonylag kevés benne a kalória, a tudósok mégis azt állítják, hogy nyomelem- és vitamintartalma az ember túléléséhez éppen elegendő. Tejjel vagy vajjal elfogyasztva biztosítja az összes olyan tápanyagot, amelyre testünknek szüksége van. Jót tesz a gyomornak, a szívnek, erősíti az immunrendszert. Konyhai feldolgozásához megszámlálhatatlan receptünk van, de ha ezek mégsem szolgálják a kreativitásunkat, a burgonya alkoholos italok főzésére is alkalmas, belőle készül az orosz vodka, a skandináv akvavit és a tradicionális ír pálinka, a poitín.

Burgonyafajták

A burgonya fajtáit legegyszerűbb méret és konyhai hasznosítás szerint csoportosítani, 7 csoportja van színe és külalakja alapján, de csak 3 alaptípusa keményítőtartalma szerint, ezek:

1.A (A-B) főzési típus

Jellemzői: finoman szemcsés textúra, szilárd konzisztencia, nem szétfővő. Hidegkonyhai készítmények, saláták, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez alkalmas. Fajtái: Argos, Cherie, Charlotte, Gülbaba, Pamela, Riviera, Somogyi sárga kifli.

2.B főzési típus

Jellemzői: Közepesen finom textúra, kissé szappanos, lisztes konzisztencia, enyhén szétfővő. Vegyes hasznosításra, hasábburgonyának ideális. Fajtái: Aladin, Amorosa, Arosa, Arnova, Cleopatra, Desiree, Frieslander, Harmony, Hópehely, Impala, Kondor, Laura, Red lady, Rodriga, Rosara, Stemster, Valor.

3. C (B-C) főzési típus

Jellemzői: Nagyobb szemcsézet, laza szerkezetű, szárazabb, porhanyós textúra, szétfővő. Püré- és pehelyalapanyag, chips, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya készítéséhez alkalmas. Fajtái: Agria, Bettina, Blue Belle, Karlena, Kánkán, Kuroda, Pekaro, Rioja, Romeo, Sante, White lady./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek