2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
Farsangi fánk

Farsangi fánk

Farsangi fánk Hozzávalók

•    ½ kg liszt
•    5 dkg porcukor
•    5 dkg vaj
•    pici só
•    2 dkg élesztő
•    3 tojás sárgája
•    3 cl rum
•    kb. ½ l tej
•    a sütéshez olaj vagy zsír

Elkészítés

Az élesztőből, 1 kanál porcukorral, 3 dl tejjel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk.
A porcukrot a vajjal kikeverjük és a kovásszal együtt a liszthez adjuk és jó alaposan kidolgozzuk a maradék langyos tej folyamatos adagolásával, amíg szép fényes, hólyagos lesz, kb. 20 perc. Tetejét liszttel megszórva, letakarva meleg helyen a másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk fánkszaggatóval vagy vizespohárral, amit minden darab előtt lisztbe mártunk, hogy ne ragadjon hozzá  a tészta, lisztezett deszkán kb. ½ óráig pihentetjük. Ezután nem túl forró bőséges mennyiségű olajban vagy zsírban, úgy, hogy a megkelt darabok felső oldala kerüljön először sütésre, fedővel letakarva. Ha megsült megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk külső része hamar megsül, de belül nyers marad, ha viszont nem elég meleg nagyon magába szívja a zsiradékot és nehéz lesz. Jó egy kis darabbal próbasütést végezni.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róluk. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…