2024. 05. 27. hétfő

Hella
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Vigyázat, a kánikulában a csecsemők akár 3 perc alatt leéghetnek!

Vigyázat, a kánikulában a csecsemők akár 3 perc alatt leéghetnek!

10 és 16 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a napon– figyelmeztet a Magyar Védőnők Egyesülete

 

 – A nyári időszak sok szabadban töltött időre ad lehetőséget, amit nagyon szeretnek a gyermekek, azonban ez az időszak veszélyeket is hordoz magában. A kánikula a felnőtt szervezet számára rendkívül megterhelő, és ez fokozottan igaz a kisbabákra, a kisgyermekekre, illetve a várandós kismamákra is. A Pelenka.hu a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai segítségével összegyűjtötte, hogy hogyan lehet védekezni a hőség ellen a szülőknek és kismamáknak.

 

A nyári forróság mellett a túlzott légkondi is árthat a babáknak

Az, hogy tavasztól egyre hosszabbá válnak a nappalok, önmagában is képes a kisbabák napi rutinját felborítani, ugyanis könnyedén belezavarhat az alvásidőbe, de ez még inkább igaz a nyári kánikula idején, hiszen ilyenkor a meleg is megnehezíti a pihentető alvást. Ebben az időszakban a csecsemők és a kisgyerekek gyakrabban ébredhetnek, nyugtalanabbul alhatnak. Ha a lakásban van klíma, akkor érdemes a babszobát és a gyerekszobát még alvásidő előtt lehűteni, hogy ne érje közvetlenül a hideg levegő a kicsiket. Ha nem klimatizált az otthonunk, akkor javasolt napközben besötétíteni és éjszaka szellőztetni, illetve az alacsony fokozaton működtetett ventilátor is megoldást jelenthet. A meleg nyári éjszakákon nem kell felöltöztetni a kisbabákat, elegendő lehet a pelenkán kívül egy vékony felsőt vagy bodyt rájuk adni, a legtöbb esetben takaróra sincs szükség, elég lehet egy textil pelenka vagy párnahuzat helyette.

 

A csecsemők akár 3 perc alatt leéghetnek a napon

A felnőtteknek sem ajánlott 10 és 16 óra között közvetlen napfényen tartózkodni, és ez még veszélyesebb lehet a kisbabákra és kisgyermekekre nézve. A napfény elleni védekezésük gyengébb, mint a felnőtteké, mivel bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, így a nyári időszakban ajánlott őket 50+ faktorszámú fényvédő krémmel védeni” – hívta fel a figyelmet Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. A csecsemő bőrét fél éves koráig célszerű teljesen megóvni a közvetlen napsugárzástól, ezért strandon, kültéri programokon a kisbaba lehetőleg mindig legyen árnyékban, vagy leárnyékolt babakocsiban. „A várandós kismamák esetében is alapvető dolog, hogy nem szabad sok időt a napon tölteni, a pocakot pedig nem érheti közvetlenül égető napfény. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kismamák és anyukák egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fényvédelemre, mert a tavaszi időszaktól kezdődően nagy mértékben megnövekszik a kereslet az ilyen jellegű termékek iránt” – mondta el Kéninger Vivien a Pelenka.hu ügyfél és brand managere.

 

A fényvédelem mellett a nagy melegben különösen oda kell figyelni a csecsemők és kisgyermekek öltöztetésére is. A szülők hajlamosak lehetnek túlzásokba esni az öltöztetést illetően, amit a legtöbb csecsemő nehezen visel. Figyelmeztető jel lehet a túlöltöztetésre, ha a csecsemő nyűgös, nyugtalan, láthatóan nem érzi jól magát. A komfortos sétára, levegőzésre a reggeli és az esti órák lehetnek alkalmasak.

 

Nem szabad túlitatni a kisbabákat

A felnőttek és a gyermekek esetében is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele egész évben, de a kánikulában a szülők hajlamosak lehetnek túlzásokba esni ezen a téren. „Az anyatejes, igény szerint szopatott kisbabáknak nincs szükségük plusz folyadékbevitelre, azonban a tápszerrel táplált csecsemőket, illetve a hozzátáplálás időszakában lévő kisbabákat fontos rendszeresen víznemű folyadékkal is itatni” – hangsúlyozta a MAVE elnöke. „A nyári forróságban a kisbabákat, akik már a hozzátáplálás időszakában vannak és kisgyermekeket érdemes felforralt majd lehűtött vízzel, babavízzel vagy baba gyümölcsteával kínálni, amit esetenként lédús gyümölcsökkel is ki lehet váltani” – tette hozzá Kéninger Vivien.

 

Jó tanácsok kismamáknak: reggeli ügyintézés és bőséges folyadékbevitel

A kismamáknak a halaszthatatlan elintéznivalókat, bevásárlást érdemes a reggeli órákra időzíteni, illetve otthon is megteremteni a lehető legkomfortosabb körülményeket. „A magzat számára a legfontosabb, hogy a nagy melegben a kismama is megőrizze jó közérzetét. Néhány egyszerű módszerrel enyhíthetők a nyári hónapok izzasztó és nehezen viselhető körülményei. Otthon a legegyszerűbb a jó komfortérzet megteremtése, hiszen lenge öltözékben, bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel és a lakás hűsítésével a hőguta, a rosszullét és a has keményedése is elkerülhető” –   mondta el a MAVE elnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek