2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Túl keveset nevetnek a felnőttek

Túl keveset nevetnek a felnőttek

Túl keveset nevetnek a felnőttekTúl keveset, naponta csak 15 alkalommal nevetnek a felnőttek, ezzel pedig nem tesznek jót egészségüknek. A gyerekek ezzel szemben naponta négyszáz alkalommal nevetnek – hívta fel a figyelmet Sussanne Heidel szociálpedagógus, a Németországi Bielefeld városában működő Nevetés Klub vezetője. Pedig a nevetés javítja a vérkeringést, valamint a szív- és érrendszert, erősíti az immunrendszert, de csökkenti a stresszt kiváltó kortizol hormon szintjét is. A szakértők ajánlják a hahota jógát, amelyet már krónikus betegek gyógyításában is kipróbálták.

Az egyesület szervezésében hét végén rendeztek nagyszabású nevetés jóga konferenciát, amelyen a német nyelvterület 250 szakértője vett részt. A nevetés vagy hahota jóga 15 éve létező ága a jógának. A gyakorlatok során a minden ok nélküli nevetést vegyítik a jógából ismert légző-gyakorlatokkal. „Az elgondolás azon a felismerésen alapszik, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni az igazi és a műnevetés között” – tájékoztatott a német szakember. A test mindkét esetben boldogsághormonok kibocsátásával reagál – tette hozzá.

A nevetés azonban sokszor már az iskola előtt álló gyerekek mindennapjaiból kiveszik – jegyezték meg a hahota jóga képviselői. „A teljesítményelvárások, a családban mutatkozó feszültségek, és az olyan egészségügyi problémák, mint az allergia, mind ártalmasak. A gyerekek reagálnak: agresszívvá válnak és nem tudnak koncentrálni.

A hahota jógát már krónikus betegek gyógyításában is kipróbálták. „A nevetés a testi tünetek mellett arra is jó, hogy szünetet tartsanak a gondolkodásban” – írta le a hatást egy neurológus. A Parkinson-kórban szenvedőknél például segíthet leküzdeni az izolálódástól való félelmet.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…