2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Szöulba hívták meg a Vígszínház társulatát

Szöulba hívták meg a Vígszínház társulatát

Szöulba hívták meg a Vígszínház társulatátA budapesti Vígszínház Othello című előadása szeptemberben Szöulban vendégszerepel, míg Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatója nemrég nemzetközi szakmai konferencián vehetett részt a dél-koreai fővárosban. Mint Eszenyi az MTI-nek elmondta, az általa rendezett Shakespeare-produkció a Koreai Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljára kapott meghívást. Az esemény rangját jelzi, hogy tavaly a híres, Hollywoodot is meghódító hongkongi filmrendező, Tsui Hark Shakespeare A vihar című drámáját vitte itt színre a pekingi opera műfaji szabályai szerint.

Az előadás ajánlója szerint az Othello a kultúrák közötti különbségek kérdését és a másság problematikáját felvető előadás, mely „nagyon fontos, inspiráló, emblematikus darabja” a Vígszínház 2009/2010-es évadának. Eszenyi Enikő a múlt héten tért haza Szöulból, ahol a Koreai Nemzeti Színház által az intézmény fennállásának 60. évfordulójára rendezett konferencián vett részt. A színigazgató beszámolója szerint a nemzetközi szimpózium témája a nagyszínházak jövője, finanszírozási rendszere és kultúraközvetítő szerepe volt.

Mint a színigazgató elmondta, az eseményre meghívást kaptak a török, a kínai, a koreai és a japán nemzeti színházak, a Bordeaux-i Nemzeti Színház, valamint a hamburgi Thalia Színház vezetői is. „Nagyon érdekes, hogy a koreaiak milyen gyorsasággal fejlődnek. A színházról is szeretnének tanulni, ezért kíváncsiak voltak arra, hogy más országokban milyen a nagyszínházak helyzete, hogyan működtetik ezeket, milyen a műsorrendjük és a finanszírozásuk” – számolt be.

Eszenyi hangsúlyozta: Dél-Koreában minden szempontból komoly figyelmet fordítanak arra, hogyan lehet az embereket megszólítani a színházon keresztül. Noha a Vígszínház szakmai koncepciója, műsorterve nagy tetszést aratott a meghívottak körében, kitűnt, hogy a budapesti teátrum nemzetközi összehasonlításban milyen kevés pénzből gazdálkodik – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve: a hamburgi Thalia Színháznak közel tízszer nagyobb a támogatása.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek