2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
A Gömböc sikere Sanghajban

A Gömböc sikere Sanghajban

A Gömböc sikere SanghajbanÁtlagosan napi 12 ezres forgalomra számítanak a sanghaji világkiállítás magyar szekciójának vezetői, így nem okozott meglepetést az első két nap 23 ezres „látogatói mérlege” a magyar pavilonban, ahol a Gömböc feltalálóival is találkozott az MTI tudósítója. A kínai hoszteszek kitartóan magyaráznak az egész nap érkező vendégseregnek, és igyekeznek a bonyolult lényeget egyszerűen világossá tenni. Aki épp nem fényképez, annak lehetősége van arra, hogy az üvegborítású fapulton kialakított gömböcsimogatóban kipróbálja az alumíniumból, vagy plexiből készült 22, illetve 5 kilós darabokat.

A hétvégét Sanghajban töltötte Domokos Gábor és Várkonyi Péter a Gömböc két feltalálója, akiknek először nyílt alkalmuk megnézni élőben a magyar kiállítást, amelynek főszereplőjévé váltak. A két kutató örömmel szemlélte a sikert, a gömböcöket tapogató, lökdöső kínaiakat. Jó ötletnek tartják, hogy Magyarország egy izgalmas formát választott megjelenése cégéréül és nem azért, mert a Gömböc az ő szülöttjük.

A simogatók rendelkezésére álló tíz darab mindegyike rendkívül bonyolult technikával készült Magyarországon, századmilliméternél is pontosabb, számítógépekkel vezérelt marási technikával – magyarázta Domokos Gábor, akinek feladata volt, hogy az egyedi példányok időben és jó minőségben elkészüljenek.

A magyar találmány az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek