2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Sokat ígérő hazai innováció

…a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Idegsebészeti Osztályán
A legnagyobb európai idegsebészeti szaklap (Acta Neurochirurgica) az októberi számában leközölte azt az új hazai mikroidegsebészeti eljárást, mellyel lehetőség nyílik az agyi bypass műtétek elvégzésére, jóval kevesebb kirekesztési idő mellett mint eddig.

Az eddigi kirekesztési idők 14-20 perc között mozogtak, az új miskolci módszerrel ez  5-6 perc alá vihető. A keringési kirekesztés szövődményei ellen eddig hűtéssel, speciális neuroprotektív anaestheticumokkal védekeztek. A jelentős időcsökkenés további javulást hozhat. Van egy Utrechtben kifejlesztett lézeres technika (ELANA), amivel kirekesztés nélkül lehet elvégezni a bypasst, csakhogy korlátozza az agyi recipiens mikroerek átmérője, valamint a szükséges eszközök rendkívül magas ára. Ezért az agyi vasculáris sebészetben többnyire maradt a hagyományos, közel fél évszázados mikrotechnika.

Dr. Csókay András a Borsod-A-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Idegsebészeti Osztályának vezetője – egy munkacsoportban – évek óta foglalkozik a kérdéssel. A munkacsoport a lényegi lépéseket már a Szombathelyi majd a Szt. János kórházban megtették, de itt Miskolcon az elmúlt  két évben alakult ki a végleges formában. Kellett hozzá a befejező ötlet, ami a Szt. Margit kórház sebész főorvosától,  Dr. Imreh Domonkostól származik, hogy a mikroérvarratokhoz kiegyenesített mikrotűt használjunk.
Az un. ujjhegymegtámasztásos technika, amit 2006-ban dr. Csókay András osztályvezető főorvos dolgozott ki, már meghozta a kívánt időcsökkenést, csak ha elfordult a tű, akkor új fogást kellett alkalmazni és a mikro-bypass ideje újra megnőtt. Az egyenes tű használata ezt védi ki és így lett biztos idejű a módszer.

A módszer a komplex agyi érzsákok aneuryzmák ellátásánál további jelentős szövődménycsökkentést hozhat. Eddig is  a  bypassal történő ellátás volt  a legeredményesebb, de még mindig 7%-a súlyos vagy  lethalis szövődménnyel jár, de ez is még mindig jobb, mint a tisztán endovasculáris (14%) és természetesen jobb mint a hagyományos nyílt sebészi (20%) klippelés.

A stroke prevencióban is új utakat nyithat ez a módszer.

A kadáver és élő állatkísérletek megtörténtek. A munkacsoport most a hazai és a  külföldi társcentrumok bevonásával  gyűjti az eseteket, hogy a tisztán magyar innováció minél gyorsabban terjedjen itthon és külföldön.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…