2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Kifüggesztetik: A garázda személyeknek számolniuk kell a következményekkel!

Kifüggesztetik: A garázda személyeknek számolniuk kell a következményekkel!

A Miskolc-Diósgyőri Ádám Italboltban (3532 Miskolc, Andrássy u. 56 – ingyenes parkolás megoldott az italbolt szomszédságában lévő gumiszerviz udvarán)
2012. október 10-én 10.00 órakor

Dudás Péter r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának mb. vezetője

bűnmegelőzési célú – a garázda jellegű erőszakos cselekmények súlyos következményeire felhívó – képekkel illusztrált matricát függeszt ki.
Az „Ital-Vita-Vitalitás” című településbiztonsági programot a Bűnmegelőzési Osztály vezetője dr. Csiba Gábor Úrral, a Borsod-A-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosával közösen indítja útjára.

A kórház igazgatója a garázda jellegű bűncselekményekkel összefüggésben felmerülő kórházi kezelésekről és azok finanszírozási kérdéseiről – a költségek megtéríttetéséről – ad többek között tájékoztatást.

Információs háttér:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a már korábban bevezetett „Nehéz út” településbiztonsági programon belül az erőszakos-garázda jellegű bűncselekmények közül az elszaporodó garázdaság és ezen belül a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatív irányban befolyásoló, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett minősítő esetek megelőzésére

ITAL – VITA – VITALITÁS
címmel programot hirdet.

A konfliktushelyzetet kezelni nem tudó, általában halmozottan hátrányos helyzetű rétegben a problémamegoldás egyik jellemző módja a megtorlás, az, hogy a vitában résztvevő személyek „egymásnak esnek”.

Sok esetben az italboltban, vagy más környezetben, de elsősorban az italozó életvitelhez kapcsolódóan kialakult családi, baráti konfliktusok, veszekedésből, verekedésből garázdaságba csapnak át.

A helyszínre érkező „segítség” vagy a visszavágás reményében baltával, fejszével, bottal és kaszával bekövetkező csoportos „családlátogatás” nem a jó szándék által vezérelve, hanem a sérülés, és rongálással járó kár okozása érdekében történik.

A programnyitó rendezvényen bemutatásra kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által elkészített figyelemfelhívó matrica és ismertetésre kerülnek a program más hangsúlyos elemei is.

Többek között a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 68. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Aki az egészségbiztosítási ellátásra jogosult betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért vagy haláláért felelős, köteles az emiatt nyújtott egészségbiztosítási ellátást megtéríteni. A megtérítési kötelezettség olyan mértékben áll fenn, amilyen mértékben a felelősség megállapítható.

Az OEP a kórházak adatszolgáltatása alapján megfizetési eljárást kezdeményez a jogerősen elítélttel szemben. Közigazgatási eljárás keretében fizetési meghagyást ad ki.

A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek