2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Sokan nem tudják, hogy kézmosás után szárazra is kell törölni a kezet

Sokan nem tudják, hogy kézmosás után szárazra is kell törölni a kezet

A Tork segít a kézmosás fontosságának tudatosításában

Az október 15-i Kézmosás Nemzetközi Világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork, a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája. A Tork által több mint 1100 kisgyermekes anyuka körében végzett online felmérés eredményei is mutatják, hogy van még mit tanulnunk a helyes kézmosásról. A szappan használata ugyanis nem minden esetben része a kézmosásnak, a megkérdezettek 10 százaléka beismerte, hogy előfordul, hogy csak sima vízzel mos kezet. 10 százalék körüli azok száma, aki nem tudják, hogy kézmosás után fontos a kéz szárazra törlése, mert a nedves kezek sokkal több baktériumot terjesztenek, mint a száraz kezek. A legjobb megoldás a kezek szárazra törlésére, ha egyszer használatos papír kéztörlőt használunk, ezt a válaszadók több, mint 60 százaléka tudja, azonban 35 százalékuk mégis elektromos kézszárítót, 2,5 százalék pedig textiltörölközőt használ. A kézmosás világnapja kiváló alkalmat teremt arra, hogy a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Házába is felhelyezzék a Tork által támogatásként nyújtott kézhigiéniás eszközöket és átadják a Tork és forgalmazóik által együtt gyűjtött 1.000.000 Ft adományt, ahogy ezen a filmen és a fotókon [i] is látható.

A Tork által megkérdezett édesanyák több mint 96 százaléka tudja, hogy a rendszeres, megfelelően végzett kézmosás nagymértékben járul hozzá a fertőzések megelőzéséhez, de jól jön a segítség azzal kapcsolatban, hogy hogyan tanítsák meg gyermekeiket a helyes kézmosásra. Sokszor trükköket kell bevetni ahhoz, hogy a kicsiket kézmosásra bírják: sokan a kézmosást viccessé, élvezetessé teszik valamilyen kreatív ötlettel, énekléssel, nevetgéléssel, mondókázással, vagy mesélnek a gyerekeknek a bacilusokról és egyéb apró lényekről, amik betegséget okoznak, ha nem mosunk kezet. Az anyukák 70 százaléka szerint a leginkább célravezető, ha megszokottá teszi a kézmosást bizonyos tevékenységekhez kapcsolódóan, mint például amikor hazaérnek, vagy amikor bejönnek a kertből, vagy étkezés előtt, WC használat után, főzőcskézés előtt. A megkérdezettek 14 százaléka úgy véli, hogy az a legjobb, ha mi, felnőttek mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy hogyan kell helyesen kezet mosni.

A Tork évek óta oktató programokkal segíti az óvodás korú gyerekeket és a szülőket a helyes kézmosás fogásainak elsajátításában, a Kézmosás Nemzetközi Világnapját is beemelte kommunikációs eszköztárába. Az SCA a Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a „Közös Küldetésünk az Egészség” program keretében is tovább viszi ezt a célkitűzést. Pap Márta, a kórház higiénikusa megköszönte az Anyák Házában felszerelt Tork kézhigiéniai eszközöket és elmondta: „Nagyra értékelem, hogy egy-egy olyan kezdeményezés, mint az október 15-én szervezett Kézmosás Nemzetközi Világnapja és a hozzá kapcsolódó kampányok is segítenek tudatosítani az emberekben a mindennapos kézmosás fontosságát a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Külön öröm, hogy az SCA és márkái, például a Tork is komoly erőforrásokat különített el a kézmosás ügyének népszerűsítésére. A kórházakban, mint a Bethesda is, fokozottan figyelni kell a kéz higiénére, ezért kell lehetővé tenni, hogy fertőtleníthessék a kezüket az édesanyák mielőtt átmennek a kórházba gyermekükhöz és a Tork kézfertőtlenítőinek köszönhetően már a kórházi látogatás után is lehetőség lesz a kézfertőtlenítésre az Anyák Házában.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek