2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Napi fél óra mozgással a depresszió ellen

Napi fél óra mozgással a depresszió ellen

Napi fél óra mozgással a depresszió ellenA rendszeres mozgás csökkenti a stresszt és a dühöt, sőt jó közérzetet okoz. Szakértők szerint széleskörűen kellene alkalmazni a depressziós és szorongásos megbetegedések kezelésében. A dallasi Déli Metodista Egyetem kutatói régebbi kutatásokat elemeztek, és rá kellett jönniük, hogy a hagyományos gyógyszeres- és viselkedésterápia nem jut el a célcsoport minden tagjához. A mozgás azonban segíthet a depresszió, vagy a félelmek és kísérőjelenségeik, például a szapora szívverés leküzdésében – derítették ki egy vizsgálattal.

Jasper Smits professzor úgy vélekedik, hogy a mozgást kiegészítő kezelésként is fel lehetne írni, vagy az teljes mértékben is helyettesíthetné a gyógyszeres kezelést. Azoknak, akik valamilyen okból nem jutnak hozzá a hagyományos terápiához, a rendszeres mozgás üdítő alternatíva lehet – írja a brit Telegraph.

A mozgás, egy antidepresszánshoz hasonlóan, az agy bizonyos neurotranszmitter-rendszereire hat – számoltak be eredményeikről a kutatók az Anxiety Disorder Association of America éves konferenciáján Baltimore-ban.

A hatás már 25 perc alatt jelentkezik: javul a kedélyállapot, csökken a stresszérzet, feltöltődünk energiával, és ösztönözve érezzük magunkat, hogy holnap újra edzzünk. A rosszkedv immáron nem szab gátat a mozgásnak, hanem egyenesen annak okává válik.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek