2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Ezrek állnak sorba a lengyel elnöki házaspár ravatalánál
Ezrek állnak sorba a lengyel elnöki házaspár ravatalánál

Ezrek állnak sorba a lengyel elnöki házaspár ravatalánál

Ezrek állnak sorba a lengyel elnöki házaspár ravatalánálLengyelek ezrei álltak sorba szerdára virradó éjjel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják tiszteletüket a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalánál, s a várakozási idő a hét órát is meghaladta. A sor hossza reggel legalább három kilométer volt. Az emberek fémkordonok között, rendőri biztosítás mellett lépkednek előre. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint eddig 64 holttestet sikerült azonosítani a lengyel elnök külön repülőgépével az oroszországi Szmolenszkben bekövetkezett szerencsétlenség összesen 97 halálos áldozatából.

Az elnök és felesége koporsóját az elnöki palota oszlopcsarnokában ravatalozták fel, s egyelőre nem tudni, meddig járulhatnak még az emberek a ravatalhoz a krakkói Wawel székesegyházban vasárnap tartandó temetés előtt.

A szomszédos utcákban mentő- és tűzoltóautók állnak készenlétben. A torlódás miatt a városi hatóságok eltakaríttatták a korábban az elnöki palota elé vitt több ezer emlékmécsest.

A Kaczynski-házaspár ravatalához más városokból is ezrek zarándokolnak el. Kedden este például Katowicéből érkezett egy ezzel a céllal indított különvonat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában azt közölte, hogy a korábban ismertnél eggyel többen, azaz 97-en vesztették életüket a Lech Kaczynski elnököt szállító külön repülőgép szerencsétlenségében. „A Tu-154 M típusú gép fedélzetén 89 utas és 8 főnyi személyzet tartózkodott” – közölte a minisztérium szóvivője. A hatóságok korábban úgy tudták, hogy 96-an voltak az oroszországi Szmolenszkben szombaton lezuhant gép fedélzetén.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint eddig 64 holttestet sikerült azonosítani szerencsétlenség halálos áldozatai közül, s az azonosítás végett Moszkvába érkezett hozzátartozók közül hetvennégyen már vissza is térhettek Varsóba.

Az érkező hozzátartozókat az orosz fővárosban a rendkívüli helyzetek minisztériumának pszichológusai fogadják a repülőtéren, s velük vannak a szállodákban éppúgy, mint az azonosítási eljárás perceiben. Még mindig él a tárca rendkívüli lelkisegélyközpontjának forróvonala. Ezen szerdai közlés szerint számos olyan telefonhívás is érkezik, amelyben az emberek segítségüket ajánlják fel a hozzátartozóknak, vagy részvétüket nyilvánítják a szombati tragédia miatt.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…