2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mi állhat a férfiak kopaszodásának hátterében?

A hajhullás, illetve kopaszodás a férfiak jelentős részét érinti. A tükörbe nézve sokaknak kell megbarátkoznia a gondolattal, hogy hajuk ritkulni kezd az évek előrehaladtával, esetleg teljesen el is tűnik. De mi ennek az oka? Illetve mit lehet tenni ellene?


Ha kimerült a test, hullani kezd a haj

A férfiak számára a kopaszodás talán kisebb trauma, mint a nőknek, ennek ellenére komoly lelki teher, amikor elkezd ritkulni az ember frizurája. Nem kell azonban egyből lemondani a hajunkról, hiszen a kopaszodásnak rengeteg oka lehet, amelyek kezelhetőek. Kiemelkedő helyen szerepel a rossz, egészségtelen életmód, amely hatására az ember teste „lemerül”, ez pedig többek között a hajhullás formájában is láthatóvá válik. Ez akár a férfiak harmincas éveiben is bekövetkezhet, a túlhajszolt, stresszes életmód gyorsan megteszi a hatását… Ha vitaminhiány, esetleg az ásványi anyagok alacsony szinte okozza a gondot, azon lehet segíteni: egy alapos orvosi kivizsgálás után meghatározható, hogyan lehet feltölteni a szervezet raktárait, majd kidolgozható az is, hogyan váltson az ember életmódot, amellyel aztán nem alakul ki többé a hajhulláshoz vezető probléma. A folyamat felgyorsítására „kívülről” is van lehetőség: a vitamindús hajpakolás például olyan módszer, amelyet folyamatosan lehet alkalmazni, ezzel ugyanis a hajunkat, illetve hajhagymáinkat is segítjük, azonnal felvesszük a harcot a kopaszodás ellen.

Alopecia, avagy a hormonális hajhullás problémája

A gondot okozhatja egy gyógyszer mellékhatása, ezzel kapcsolatban jó hír, hogy valószínűleg ideiglenes problémáról van szó, ha a gyógyszert is csak bizonyos ideig kell szedni. Ha állandó jelleggel szükségünk van a pirulára, szintén egyeztetni kell az orvossal, hogy találjanak egy hasonlóan eredményes, ám mellékhatásokat nem mutató megoldást. A kopaszodás oka lehet a rettegett alopecia, azaz a genetikai, avagy hormonális hajhullás, ennek speciális változata az alopecia areata, ami foltos hajhullást jelent. A hormonális eredetű hajvesztés ellen már nehezebb felvenni a harcot, ennek ellenére nyerhet csatákat az ember. Ilyen módszer a hajhagymák ápolása, a hajszálakat nem produkáló területek „felélesztése”, illetve a műtéti jellegű beavatkozás, azaz a hajbeültetés. Egyiktől sem kell félni, mindkettő eredményes lehet, ráadásul már olyan népszerű ez a terület, hogy egyre jobb megoldásokat kínálnak a hajhullás megfékezésére. Hogy egyéni szinten sikerüljön megtalálni a megfelelő kezelési módszert, probléma esetén mindenképp érdemes egyeztetni egy szakemberrel./X/

A fotó forrása:
New Africa / Shutterstock.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek