2021. 09. 23. csütörtök

Tekla, Líviusz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF

„Már nem csak álom a Csillagpont Kórház…”

„Már nem csak álom a Csillagpont Kórház…”…mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter a sikeres Európa Uniós pályázat eredményeként elnyert 11,156 milliárd forintos fejlesztés támogatási szerződésének aláírásakor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Majd így folytatta: A kórház ötven éves, s Önök itt napi 24 órában 60 ezer fekvő- és 1 millió járóbeteget kezelnek, gyógyítanak. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között, mert eddig azt hittük, hogy az-az egészségügyi ellátás, amit a filmekben láttunk, az csak nyugaton valósulhat meg, nekünk mindig csak álom marad, s most a tervekből látjuk, hogy az álom beteljesül.

A tervek szerint, az úgynevezett Csillagpont Kórház kialakításával a jelenlegi pavilonrendszerűből gazdaságosabban működő tömbkórházzá válik a régiós feladatokat is betöltő egyetemi oktató kórház. A projekt a megyei kórház mint súlyponti kórház hosszú távú fejlesztését szolgálja. A pályázat eredményeként az intézmény – amely jelenleg az ország harmadik legnagyobb aktív ágyszámú fekvőbeteg ellátó intézménye – az Észak-magyarországi régió progresszív ellátási centrumává válik. 2010 februárban a közbeszerzések után elkezdődik az építkezés, és 2012 augusztusában már gyógyítás folyik az új épületekben.

S, hogy miért Csillagpont Kórház lett az elnevezés? Erre Csiba Gábor főigazgató főorvos adta meg a választ: – A név utalni kíván arra a tervezett logikai kapcsolatrendszerre, amely a régió, a megye képzeletbeli középpontjában lévő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és térségünk más egészségügyi ellátó intézményei között alakul ki. Emellett a csillag elnevezés a kórházon belüli átalakítást is érzékelteti: az új, klinikai (diagnosztikai) tömb létrehozása a telephely központjában szintén sugarasan csatlakozik a meglévő betegellátó épülettömbökhöz. De az allegória korábban arra a 20 kórház közötti informatikai fejlesztésre is utal, amely virtuálisa összekapcsolja az intézményeket. A jelenlegi kórház központi helyen fekvő parkjában épül majd fel az a négyszintes, csillag alakú épület, amelynek tetején helikopter-leszállópályát alakítanánk ki. A csillag szárai egy-egy folyosót alkotnak, s ezek összeköttetést biztosítanának a parkot övező meglévő épületekkel. A kórház új épületét energiatakarékosra tervezték, így például a központi épületet összekötő folyosókon napkollektorok lesznek, amelyek a kórház melegvíz-szükségletének jó részét is fedezik. Tudjuk, hogy sokan fájlalják a park fáinak kivágását, de örömmel mondhatom, hogy pótlásukat máris elkezdtük.

Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy vélhetően minden itt dolgozó és minden beteg jobb körülmények között dolgozhat, gyógyulhat, gyógyíthat, és a gazdaságosság sem elhanyagolható. Igaz a mostani helyzet nem rózsás, de több kísérlet ellenére is tudja még tartani a jelenlegi pozícióinkat a fenntartó szempontjából. Az viszont dicsérendő, hogy minden politikában jelenlévő támogatta a Csillagpont Kórház megvalósulását.

Vojnik Mária államtitkár pedig azt mondta, hogy ez a beruházás az egész régió egészségnyeresége, amely rendkívül fontos a népegészség mai statisztikájának ismeretében.

-obe-

„Már nem csak álom a Csillagpont Kórház…” „Már nem csak álom a Csillagpont Kórház…”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lassan teljesen elmúlik a nyár. Az utolsó olyan reggelekre ébredünk, amikor már jóllehet, picit csíp a hideg, de a langyos napsugarak már a délelőtt f…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum