2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tagjává avatja Kertész Imrét a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Tagjává avatja Kertész Imrét a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Tagjává avatja Kertész Imrét a Széchenyi Irodalmi és Művészeti AkadémiaKertész Imre Nobel-díjas írót közelgő 80. születésnapja alkalmából hétfőn tagjává avatja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. "Kaptam egy kedves és szeretetteljes levelet, amelyben értesítettek a taggá választásomról és meghívtak az ünnepségre, amire mindenképpen el fogok menni" – mondta az MTI-nek Kertész Imre. Megjegyezte ugyanakkor: tizenöt évvel ezelőtt aktuálisabbnak érezte volna a megtiszteltetést, de nagy örömmel megy el a rendezvényre. A Magyar Tudományos Akadémián tartandó hétfő esti ünnepségen Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója mond laudációt, majd az ünnepeltet Dobszay László elnök köszönti.

 

Dobszay László az MTI-nek elmondta: a megtiszteltetés minden taggá választásnál kölcsönös. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia "büszke tagjaira, de megtiszteltetés a művész számára is, hogy a szervezet a tagjai közé választotta" – mondta az elnök, aki hozzátette: már régebben is felmerült Kertész Imre neve, de az, hogy az író Németországban él, megnehezítette a kommunikációt.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjait a szervezet közgyűlése választja meg azok közül, akiket a tagok vagy az akadémia szakosztályai előterjesztettek. A tagság nem jár kötelezettséggel, de anyagi juttatással sem. A szervezetnek jelenleg 81 tagja van, köztük például Bertók László, Bodor Ádám, Esterházy Péter, Konrád György és Parti Nagy Lajos. Az este díszvendége Schiff András zongoraművész lesz. A műsorban közreműködik Jónás Krisztina énekesnő, Kulka János színművész, valamint Sáry László zeneszerző.

A Magyar Tudományos Akadémia az 1949-ben kizárt területek, az irodalom és a művészetek jeles képviselői számára 1992-ben alapította meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, amely az MTA társult intézménye, de külön alapszabállyal rendelkező, önálló szervezet.

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek