2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Kizárólag megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemet nyitott Dabason a Prohuman cégcsoport

Kizárólag megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemet nyitott Dabason a Prohuman cégcsoport

 

Sok ezer fős munkaerő-tartalékot jelenthetnek Magyarországnak fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő honfitársaink

Jelentős tartalékot jelenthet a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Ezért is nyitott a Prohuman cégcsoport Dabason kizárólag fogyatékosággal élőket foglalkoztató csomagolóüzemet, ahol már 55 kolléga végez értékteremtő munkát. Magyarország piacvezető HR szolgáltatója így immár irodái mellett öt telephelyen és egy call centerben dolgozik megváltozott képességű dolgozókkal országszerte.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere és Tóth Ágnes, a Prohuman Zrt. vezérigazgatója hivatalosan megnyitotta a Prohuman dabasi csomagolóüzemét, ahol a telephelyvezető kivételével csak megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoznak. A telephelyre tavaly nyáron kezdték el toborozni a dolgozókat, mára 55 főre bővült a létszám, a következő hetekben pedig további 5-10 főt szeretnének felvenni.

Az ország piacvezető HR szolgáltatója Dabassal együtt öt telephelyen dolgozik megváltozott munkaképességű kollégákkal (Csepelen, Karcagon, Újlengyelben és Miskolcon). Az üzemek mellett Miskolcon működik a vállalat Esélyteremtő Híváskoordinációs Központja, ahol immár közel 100 munkatárs dolgozik, és a Prohuman irodáiban is igyekszik szellemi munkakörökben megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni.

„Célunk, hogy lehetőséget teremtsünk a megváltozott munkaképességű embereknek a munka világába való visszatérésre, valamint megerősítsük bennük, hogy munkájuk fontos és értékteremtő – mondta el a dabasi telephely megnyitóján Tóth Ágnes.Mivel a dinamikusan változó munkaerőpiacon egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkavállalók felkészültsége, kompetenciája, a munkalehetőség biztosítása mellett kollégáink képzésével is foglalkozunk új dabasi telephelyünkön, hogy a megszerzett tudást hosszú távon is kamatoztatni tudják.”

Az elmúlt években jelentősen növekedett a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának aránya Magyarországon, immár 140-150 ezer érintett honfitársunk tartja fenn magát és családját munkával – arányuk azonban még mindig elmarad az EU-s átlagtól, ahol 50% a foglalkoztatási arány a körükben. A Prohuman szerint fontos, hogy minél több cég foglalkozzon ezzel a lehetőséggel, különösen a jelenlegi, munkaerőhiányos helyzetben.

„Az elmúlt bő egy évtizedben több mint kétszeresére nőtt a megváltozott munkaképességű emberek körében a foglalkoztatási ráta, és mára meghaladta a 40%-os szintet. Ugyanakkor még mindig elmaradunk az EU 50%-os átlagától, így van bővülési potenciál – tette hozzá Tóth Ágnes. – Ha teljes megoldást nem is, tartalékot biztosan jelent a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek bevonása. Noha sok vállalatnál tartanak tőle, hogy túlságosan nehéz lenne megfelelni a követelményeknek, a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő honfitársaink értékes és hatékony tagjai lehessenek a csapatunknak. Ezt tapasztaljuk Dabason is.”

Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere elmondta: „A Duna-Tisza közén vagyunk, az ország szívében, ahol az elmúlt évszázadok viharai sok viszontagságot hoztak. Ahogy egy közösség életében, gyakran egy ember életében is olyan helyzet állhat elő, amikor újra kell kezdeni. Ilyen, amikor valakinek megváltozik a munkaképessége. A munka ugyanis több, mint jövedelemszerzés; az önbecsülésünket és önértékelésünket is szolgálja. Ez a munkahely, amelyet ma átadunk, közel 60 embernek biztosítja ezeket, 60 családnak segít a megélhetésben. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása helyi érdek, társadalmi érdek és üzleti érdek is. Hálásak vagyunk, hogy mindez Dabason valósulhat meg, és továbbra is partnerek leszünk ebben.”

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az üzleti életben is egyre természetesebb, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók szerves részei a gazdaságnak. Itt, Dabason is látjuk, hogy az általuk végzett precíz munka határidő, minőség és ár tekintetében is maximálisan versenyképes. Értékteremtő foglalkoztatásuk ösztönzése állami feladat is, ezért Magyarország kormánya évente több mint 70 milliárd forinttal támogatja az megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalkozásokat, köztük a Prohuman cégcsoportot is.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…