2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Erőss Zsolt hegymászót Hiperbár Oxigénterápiával kezelik
Erőss Zsolt hegymászót Hiperbár Oxigénterápiával kezelik

Erőss Zsolt hegymászót Hiperbár Oxigénterápiával kezelik

Erőss Zsolt hegymászót Hiperbár Oxigénterápiával kezelikA Mount Everestet hazánkból elsőként meghódító hegymászó és Hajdu Péter társa hétfőn megkezdte hiperbár oxigénterápiás kezelését és lehet, hogy a 8000 méteres csúcsokról sem kell lemondania.

A lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát januárban amputálták térdtől lefelé. Az amputáció mellett az szólt, hogy ezzel a beavatkozással Erőss a jövőben is biztosan tudja majd mozgatni a térdét. Erőss rehabilitációja jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folyik, ahol egy magáncég végzi – az országban egyedüliként – a hiperbár oxigénkezeléseket.

A hiperbár oxigénkezeléssel elérhető, hogy a hegymászó amputációja utáni seb gyorsabban gyógyuljon, a csontképződés gyorsabb és erősebb legyen, valamint a környező szövetek is hamarabb reparálódjanak. A kezelés hatására a sportoló hamarabb kezdheti el a protézis használatát, melynek eredményeként a rehabilitációs kezelései is előrehozhatók. A szlovákiai balesetben gerincsérülést szenvedett Hajdu Péter is a Centrum vendégszeretetét élvezi .

A két és fél órás kezelések alatt a hegymászók egy speciálisan kialakított nyomásálló (ún. keszon) kamrában ülnek és a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A 100 százalékos oxigén és a kamrában mesterségesen megnövelt nyomás hatására, a betegek vérében oldott oxigén szintjét a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhetik. A megnövelt oxigénkoncentráció miatt a véráramon keresztül nagyobb mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez, így azok anyagcseréje jelentősen felgyorsul, mely elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást.

A hegymászók előreláthatólag 20-25 kezelésen vesznek részt, melyet a terápiát végző Hiperbár Centrum díjmentesen ajánlott fel, annak érdekében, hogy a sportolók felépülése minél hamarabb bekövetkezzen és a tervezett idő előtt térhessenek vissza a csúcsok meghódításához.

-OTS-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek