2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Alattomos bőrbetegség a rozacea – Ismerd fel időben!

Alattomos bőrbetegség a rozacea – Ismerd fel időben!

Hiába a tökéletes alapozó, vagy a lágy rózsás pirosító, ha a smink lemosása után szembesülünk bőrünk segélykiáltásával: valami nincs rendben. Az egyszerű bőrpírral kezdődő rozacea sok ember életét megkeseríti, éppen ezért fontos hogy időben felismerd a tüneteket!

A rozacea értágulatokkal járó igen gyakori bőrbetegség, leginkább a 30 és 50 év közöttieket érinti, kifejezetten makacs, éppen ezért nagyon zavaró tud lenni, nyáron pedig a napfény csak fokozhatja a tüneteket. A kiváltó ok a mai napig nem ismert, általában öröklött probléma, de számos életmódbeli tényező, a stressz, illetve a szervezetben lévő hormonális változások is kiválthatják. Ha felismerése korán megtörténik, megakadályozható a kellemetlen arcvörösség kialakulása.

 

A betegség stádiumai

A betegségnek több stádiuma van, a felismeréshez fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, így még időben megtehetjük a megfelelő lépéseket. Először az úgynevezett pre-rosacea stádiumban flush rohamokban történő kipirosodás jelenik meg az arcon, mely pár perc vagy 1-2 óra alatt elmúlik. Stressz, meleg italok, napfény, intenzív sporttevékenység a fő provokáló faktorok. Majd a rosacea első stádiumának mondjuk azt az állapotot, amikor a bőrpír már tartósan megmarad, és megjelennek a hajszálértágulatok is. A betegek gyakran jelzik, hogy a különböző kozmetikumok irritálják a bőrüket. A második stádiumban kis pattanások tűnnek fel az arcon, sokszor ezek is flush rohamokban. A 3. stádiumot gyulladásos csomók jellemzik és már kötőszöveti és faggyúmirigy túlburjánzás tapasztalható, leggyakrabban az orr területén. Ez is a rozacea miatt alakul ki, főleg férfiaknál. A rosaceában egyéb tünetek is lehetnek, például szemérintettség, amely elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet. Ezért fontos az időben történő felismerés, illetve minden ismert rosaceas betegnél rendszeres szemészeti kontroll szükséges. Az arc középső területén kialakult állandósult ödémás duzzanat is jelenthet rosaceát. Előfordul, hogy csupán ez a duzzanat dominál, a fenti tünetek csupán enyhe formában vannak jelen, ezért gyakran elnézik, és nem diagnosztizálják a betegséget. „Nem törvényszerű, hogy a stádiumok követik egymást, előfordul, hogy 1-es stádium  után rögtön 3-es stádium alakul ki, illetve az egyes stádiumok egyszerre is jelen lehetnek. Kezelni kell, magától ritkán javul és évek alatt inkább a lassú és alattomos rosszabbodás jellemző. Végleges gyógymód nem létezik ugyan, de rendelkezünk helyi és belsőleges terápiás lehetőségekkel, melyek külön-külön vagy együttes alkalmazásával a betegség szinten tartható és tünetmentesíthető. Az értágulatok és az állandósult bőrpír eltüntetésére különböző lézeres és villanófényes technikák eredményesen alkalmazhatóak”- árulta el dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ bőrgyógyász- kozmetológus szakorvosa.

 

A rosacea kezelése

Bár a rozacea gyógyíthatatlan, a tünetek megszüntethetőek, mindehhez azonban nagyon fontos az életmódváltás, és a bőrgyógyász által javasolt kezelés. Ezen kezelési módokon túl, azonban figyelmet kell tulajdonítani a megfelelő otthoni bőrápolásnak is. „Fontos, hogy az ilyen bőrtípus esetében kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy enyhe, nem irritáló termékek alkalmazzunk, kerüljük a különböző kozmetikai kezeléseket, és ne kezdjük el saját magunkat gyógyítani, mert sok esetben csak ronthatunk a helyzeten. Helyette forduljunk szakemberhez, aki segít a megfelelő professzionális krémek megtalálásában. A rozaceások nagyon nehezen találnak maguknak jó krémeket, hiszen a legtöbb a drogériák polcáról leemelt termék irritálja a bőrüket”- árulta el dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, majd hozzátette, hogy elengedhetetlen, egy szakértő, aki megfelelően méri fel a bőrünk állapotát. „Fontos egyfajta életmódváltás is. Nem szabad alábecsülni a provokáló faktorok szerepét, mint napfény, stressz, fűszeres, meleg ételek, italok, alkohol fogyasztása!”

 

Óvatosan a kozmetikumokkal!

Ma már számos antibakteriális és gyulladáscsökkentő professzionális krém létezik, melyek kifejezetten kipirosodásra hajlamos bőrre készültek, ezek egy része alkalmazható rosaceában kiegészítő kezelésként. Az alapozók közül kerüljük az olajos, viaszos termékeket, mivel ezek eltömítik a pórusokat, emellett pedig hanyagoljuk például a mentol, az alkohol, és az eukaliptusztartalmú készítményeket.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…