2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A kórházszövetség szerint nincs elég pénz az egészségügy működtetésére
A kórházszövetség szerint nincs elég pénz az egészségügy működtetésére

A kórházszövetség szerint nincs elég pénz az egészségügy működtetésére

A kórházszövetség szerint nincs elég pénz az egészségügy működtetéséreNincs elég pénz idén az egészségügyi intézmények működtetésére, a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan – jelentették be szerdán a Magyar Kórházszövetség és társszervezetei képviselői. A szervezetek vezetői szerdai, rendkívüli ülésüket követően állásfoglalást tettek közzé, ebben jogszerűtlennek és végrehajthatatlannak nevezték az említett tervezetet. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt hangoztatta: nem a finanszírozási rend megváltoztatására van szükség, hanem elegendő forrásra, hogy ki tudják fizetni a béreket, a közüzemi és a beszállítói számlákat.
 
Arra figyelmeztettek, hogy a források a csökkentéssel már a bérek kifizetésére sem elegendőek, és ha nem adnak az ágazatnak több pénzt, akkor mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó veszítheti el állását, jó részük pedig éppen a kórházakban nélkülözhetetlen ápoló.

Utaltak arra, hogy míg az év első kilenc hónapjában átlagosan havi 44,1 milliárd forintot kaptak a teljesítményfinanszírozásban, addig ez az összeg 33,6 milliárd forint/hóra csökken az év utolsó három hónapjára.

A szakminiszterhez is elküldött állásfoglalás aláírói a működőképesség feltételének tartják a 13,5 milliárd forintos zárolás azonnali feloldását, és további 12 milliárd forintnyi többletjuttatás biztosítását.

Közölték, hogy azért tartják jogszerűtlennek a rendelettervezetet, mert az egyoldalúan módosítja a kétoldalú finanszírozási szerződést és visszamenőleges hatállyal vezet be egy új finanszírozási technikát.

Az egészségügyi érdekképviseletek figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozattal is készülnek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti. Eszerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnának, tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor se érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat. Ez utóbbira vonatkozóan azonban jelezték: a sürgősségi ellátás nem sérülne, ám a várólisták hossza tovább növekedne.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…